Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Brief schrijven is een vergeten kunstvorm. In een tijd van appjes, e-mailtjes en facebookmessenger, zijn er weinig die nog echt schrijven met pen en papier.
Vroeger was het schrijven van een brief een echte kunst. Niet voor niets zijn zoveel mooie brieven bewaard gebleven, bijvoorbeeld van schrijver Franz Kafka aan zijn liefdes Milena Jesenská en Felice Bauer en van Johnny Cash aan zijn echtgenote June Carter. De brieven van Napoleon Bonaparte aan Joséphine de Beauharnais zijn ook heel beroemd, maar wellicht is dat vooral vanwege de ondeugende stukjes, zoals: ‘How happy I would be if I could assist you at your undressing, the little firm white breast, the adorable face, the hair tied up in a scarf a la creole.’
Er zijn talloze boeken te krijgen waarin de mooiste (liefdes)brieven zijn gebundeld. Ook musea liggen vol met brieven, sommige vanwege hun historische waarde, andere vanwege hun literaire waarde.
Waarom wordt deze bijzondere kunst nu vergeten? Waar hangen musea straks vol mee, geprinte e-mails? Gaan we straks nostalgisch door onze app-geschiedenis scrollen, in plaats van zwijmelen bij brieven van onze jeugdliefdes?
Pak de pen weer op! Schrijf je vrienden terwijl je op reis bent, schrijf een hartverwarmende brief naar je geliefde of maak een penvriend(in). Maar ook op zakelijke contacten, zeker diegenen die in het boekenvak zitten, maak je veel indruk met een persoonlijke brief. En de mooiste brieven, schrijf je natuurlijk op écht mooi briefpapier van Reclameland.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!