Afbeelding

Bron Pexels

Schrijfwoordenboek: setting

Als je goed wilt leren schrijven, is het handig om schrijftermen te kennen. In het Schrijfwoordenboek van Schrijven Online verzamelen we alle schrijftermen én lichten we ze kort toe. Deze keer: setting. Van Dale geeft de volgende betekenissen bij dit woord:

set·ting (de; v(m); meervoud: settings) 

‘Omstandigheden waaronder iets gebeurt’

 De definitie die de Van Dale geeft aan het woord ‘setting’ is niet de betekenis van de schrijfterm. 


Plaats en tijd

Een setting is het decor van je verhaal. De plek waarin het verhaal zich afspeelt. Dit kan een specifieke plaats zijn (zoals bijvoorbeeld een land, een stad of een bos) of een ruimte (zoals een huis of een slaapkamer) maar ook een bepaalde periode in de tijd. Als een verhaal zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan is deze tijdsperiode een setting. Een voorbeeld hiervan is ‘de aanslag’ van Harry Mulisch, waarbij een deel van het verhaal zich afspeelt in Haarlem tijdens de Duitse bezetting. Kortom: als schrijfterm is de setting het ‘waar en wanneer’

Sfeerbeschrijving

Maar de setting is niet alleen een beschrijving van de plaats en de dingen die er te zien zijn. De setting beschrijft de algemene sfeer, de invloeden die de personages in het verhaal ervaren en de geuren en kleuren die de plaats/tijdsperiode biedt. Zo zal er in een drukke metropool een geur van afval en uitlaatgassen hangen, terwijl een idyllische alpenweide felle kleuren heeft en gekenmerkt wordt door de frisse geur van bloemen en gras. De metropool vergeven van stress en drukte, en de weide gedrenkt in rust en vrede.  Wat hierbij helpt is als verhaal details vertelt over de setting. Stel dat het zich in een fictief land afspeelt. Dan kan een schrijver zich afvragen wat bijvoorbeeld de taal en cultuur van dit land is, Hoe de mensen eruitzien en wat de religie is.  Wanneer deze details in beeld gebracht worden, kan de lezer zich nog meer in de locatie inleven, en is de setting compleet. J.R.R Tolkien, vader van de moderne fantasyliteratuur en auteur van de bekende ‘Lord of the rings’ trilogie, schiep door middel van details een volledige fictieve wereld met een eigen taal, verschillende culturen en vele volkeren.

Personagetypering en emotievorming

 Een setting is bij het schrijven ook onderdeel van personagetypering en emotievorming. Een setting met personagetypering is een plaats of tijd waarin een personage typisch past en thuishoort. Een rijke heer past goed in een 19e eeuws landhuis en een excentrieke kunstenaar past in een rommelig eenpersoons-appartement.  Hetzelfde geldt voor emotievorming. Soms wordt een emotie van een personage door de setting benadrukt. Een personage is bijvoorbeeld verdrietig of depressief en loopt door een grauwe en regenachtige stad, of een personage voelt zich geweldig en gelukkig, terwijl hij of zij kerst viert in een gezellig versierde woonkamer.