Afbeelding

Marc Brester

Schrijftips van duizendpoot Philippe Claudel

De Frans schrijver Philippe Claudel is onder meer bekend van de roman Grijze zielen en Archipel van de hond en regisseerde daarnaast onder meer de film Il y a longtemps que je táime. Hij verklapt in het komende nummer van Schrijven Magazine zijn belangrijkste schrijfgeheimen. Wij geven er alvast één prijs.

1. Verlies jezelf 

‘Ik probeer mezelf te verliezen in het schrijfproces en niet mijn intelligentie, maar mijn sensibiliteit te benutten. Als een wild paard zonder ruiter op een open vlakte dender ik erin. Het is belangrijk om de controle los te laten, want een roman is een ruimte van zintuiglijkheid. Als je alles onder controle wilt houden, produceer je een gortdroog boek. Een paar maanden geleden zag ik een opname van een optreden van Jimi Hendrix. Hij had zijn ogen dicht en zijn vingers leken helemaal vrij en autonoom, losgekoppeld van zijn lichaam en brein. Alsof hijzelf niet aanwezig was, alleen zijn vingers, genialiteit en gitaar.  

Zo voel ik me ook als alles klopt tijdens het schrijven; dan zijn het mijn vingers die het verhaal vertellen. In het begin van het schrijven aan Archipel van de hond was de manier waarop ik het eiland, de lichamen op het strand en het kleine dorp beschreef, nogal voorspelbaar. Ik wilde het anders, maar wist niet hoe. Toen werd ik op een ochtend wakker en leek het alsof ik nog steeds in een droom zat. Denkend aan hoe het landschap van dat eiland eruitzag, zag ik ineens een slapende vulkaan voor me, de wijnranken, ik rook een akelige geur, de zon scheen fel, de zee ruiste. Het laat zich niet verklaren, het was als een visioen. En ik wist meteen: dit is het.’ 

Alle adviezen en tips van multitalent Philippe Claudel lees je  het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 5 oktober verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 24 september  16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau