Schrijfopdracht: de laatste woorden van je personage

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Lizette van Geene, Mike van Holsteijn, Johanna Müller, Annemieke Heller, Lotte Petersen en Nadine van de Sande. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 358e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #358 - Nog een laatste woord? 

Door Nadine van de Sande

Iemands laatste woorden zijn soms erg krachtig en kunnen veel zeggen over hoe iemand zijn leven heeft geleid. Maar om je laatste woorden veel gewicht te kunnen geven, moet je wel weten dát het je laatste woorden zijn…

In deze schrijfopdracht staat Magere Hein op je personage te wachten en reikt een pen en papier aan waarop je personage zijn laatste woorden mag noteren. Dat kan een afscheidsbriefje zijn, een laatste betuiging van spijt of liefde, of een levensmotto. 
Magere Hein hoeft zelf ook niet per se gemeen en gewelddadig te zijn en een pistool tegen het hoofd te houden (hoewel dat wel mag). Hij kan ook naast het bed staan en helpen om te sterven terwijl je personage wacht tot de euthanasie zijn werk heeft gedaan, omringd door geliefden. Magere Hein mag als figuur zichtbaar zijn voor je personage (in zijn gebruikelijke vorm met doodshoofd, cape en sikkel, of als engel, een andere geliefde, of…) of je personage voelt gewoon zijn einde naderen. Laat je fantasie wat dat betreft de vrije loop. 

De uitwerking van je opdracht mag in totaal maximaal 450 woorden lang zijn. Magere Hein moet besparen op de kosten van papier en inkt: de laatste boodschap zelf mag maximaal 35 woorden zijn. Daarnaast moet dit briefje door iemand anders worden gevonden of gelezen, maar dit hoeft niet per se de eventuele geadresseerde te zijn. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de ondernemersschool.