Afbeelding

Levensverhaal schrijven - zomerliefde

Foto: Pexels

Schrijfoefening: Zomerliefde

Het leven is vaak te vol en te overdadig om een-op-een overgenomen te kunnen worden in een (auto)biografie. Je ontkomt als schrijver niet aan selectie, veranderen, bewerken. Een geslaagd levensverhaal is nooit een exacte weergave; het is altijd een vervorming of intensivering. Bij deze schrijfoefening gaan we daarmee aan de slag.


Opdracht 1

Het aantal personages in het echte leven is meestal te groot. De lezer verliest het overzicht van alle ooms en tantes, vrienden, vriendinnen, buren etc. Ga terug in je leven en maak van drie verschillende personen één personage met kenmerken van alle drie. Dus bijvoorbeeld van drie buitenstaanders die je gekend hebt maak je er een.

Opdracht 2

Veel schrijvers van levensverhalen beginnen automatisch in de eerste persoon. Lang niet altijd is dat de beste keuze. Door in de derde (of tweede) persoon te schrijven schep je afstand en ga je het leven fictionaliseren. Pak een keukenwekker of zet je telefoon op stopwatch en ga vijf minuten freewriten over jezelf in de derde persoon.

Opdracht 3

Schrijf nu een ultrakort verhaal over een zomerliefde die je hebt meegemaakt vanuit de derde persoon waarbij je melodrama vermijdt. Maximaal 99 woorden. Liefst met een leuke twist aan het einde. En die plottwist mag fictie zijn.

Laat je ultrakorte verhaal hier beneden achter of sluit je aan bij onze Facebookgroep Schrijven Magazine: Ultrakorte Verhalen