Schrijfoefening: schrijven over een onvoorwaardelijke liefde

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Lizette van Geene, Mike van Holsteijn, Johanna Müller, Annemieke Heller, Lotte Petersen en Nadine van de Sande. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 361e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #361 - Onvoorwaardelijke liefde

Door Nadine van de Sande

“Ik heb je onvoorwaardelijk lief!” Welk romantisch verhaal draait er niet om deze uitspraak? Maar beseffen de tortelduifjes wel wat ze zeggen? Daar ga je in deze schrijfopdracht achter komen…
In deze schrijfopdracht heeft je personage de ander daadwerkelijk onvoorwaardelijk lief. Echt álles moet je personage dus tolleren, toestaan of in ieder geval na een fikse ruzie kunnen uitpraten met zijn of haar geliefde om vervolgens weer met elkaar verder te gaan. Of hij lost de situatie niet zozeer op, maar heeft uiteindelijk, omwille van de liefde, vrede met de situatie zoals die is gelopen.  

Laten we Henk en Ingrid als voorbeeld nemen. Om je op weg te helpen: dat betekent dus dat al het volgende geen reden is voor Ingrid om de relatie te verbreken en/of niet meer van de Henk te houden:

  • als Henk vreemdgaat;
  • als Henk een moord pleegt;
  • als Henk met Ingrid trouwt, zij door omstandigheden van elkaar gescheiden worden en Henk vervolgens nooit meer iets van zich laat horen;
  • als Henk uit plichtsbesef met Karin trouwt/ bij Karin blijft, maar ondertussen naar Ingrid blijft verlangen zonder dat er een kans is dat hij Ingrid ooit nog ziet;
  • als Henk zwaar verslaafd is en het gezin verwaarloost;
  • als Ingrid haar baan, vrienden, banksaldo, gezondheid, huis en zekerheid om te overleven moet opofferen om maar voor de stervende Henk te kunnen zorgen (al het bovenstaande, geen ‘keuze uit’- selectie’!)

Je kan je voorstellen dat dit niet per se meer een romantisch verhaal is: de kans is groot dat je verhaal uitmondt in een thriller, een intriest drama of dat je personage krankzinnig wordt of zichzelf laat mishandelen en/of geen eigenwaarde overhoudt. Misschien kan jij het toch nog gruwelijk romantisch maken, wie weet…

‘Gruwelijk’ vormt het kernwoord voor deze opdracht. Ongeacht je uitwerking en je genre moet duidelijk worden dat deze onvoorwaardelijke liefde vroeg of laat gruwelijk aanvoelt of is.  Het is gruwelijk (let wel: gruwelijk, niet ‘slechts’ erg verdrietig of zielig) om van de ware gescheiden te zijn, Het is gruwelijk om uit naam der onvoorwaardelijke liefde te moeten toezien hoe de ander je verlaat voor een ander omdat die beter in bed is. Het is gruwelijk om een moord te plegen.

Kortom: onvoorwaardelijke liefde romantiseren mag absoluut niet. Je hebt de keuze om de relatie te laten stranden of te slagen, maar de liefde moet ten alle tijde blijven bestaan. Dat verschil moet duidelijk zijn in je uitwerking. 
Het maximaal woordenaantal is 500. 

 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de ondernemersschool.