Afbeelding

Oek de Jong over schrijven over liefde

Marc Brester- aquattromani.nl

Schrijflessen over de liefde van Oek de Jong

Oek de Jong vertelt over het schrijven van liefde en erotiek. De relaties tussen personages worden dieper door ervaring en verdieping.  

‘Al sinds mijn boek, Cirkel in het gras, draaien mijn romans om liefdesrelaties. Ik ben geïnteresseerd in gevoelens en emoties, en wil diep afdalen in de menselijke geest. Nergens komen mensen elkaar en zichzelf zo tegen als in een relatie of huwelijk; alle extremen van menselijk gedrag komen erin samen. Liefde drijft ons tot het uiterste, zelfs tot geweld. Dat maakt het een prachtig onderwerp om over te schrijven.

Zelf heb ik vier belangrijke liefdesrelaties gehad. Op mijn zestiende kwam ik mijn eerste liefde tegen, met wie ik vijftien samen ben geweest. Nu ben ik al 27 jaar samen met dezelfde vrouw, en daartussen zaten kortere relaties. Bij een thema als de liefde is je eigen ervaring belangrijk, maar is het ook goed ook om er veel over te lezen en te praten. Zo is mijn inzicht in hoe relaties werken gegroeid en verdiept, waardoor ik situaties die ik meemaak beter kan doorzien. Ik begrijp meer van hoe mensen met elkaar omgaan en met elkaar praten.

Dat kon ik goed gebruiken voor de huwelijkscrisis tussen Maris en Fran in mijn nieuwste roman Zwarte schuur. Die crisis bereikt een climax als ze op het eiland La Gomera verblijven; ze zitten in een voortdurend conflict en kunnen zich alleen maar aan elkaar ergeren. Als ik het te pijnlijk vond om hen op zo’n nare manier met elkaar te laten omgaan, liep ik naar mijn boekenkast om het toneelstuk van Edward Albee te pakken, Who is afraid of Virginia Woolf?...

Afbeelding

Schrijven Magazine 1 2020

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 15 februari verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór maandag 3 februari 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee      Geef Schrijven Magazine cadeau

Beeld: Marc Brester

Techniek