Schrijfdag 2014: hoe crowdfund je jouw boek?

Schrijfdag 2014: hoe crowdfund je jouw boek?‘Auteurs moeten uit hun kot komen. Je kunt niet meer rondkomen van alleen maar de boekverkoop,’ stelt Mario Boon, stripauteur en illustrator.

Op 29 maart organiseerde de Vlaamse stichting Creatief Schrijven voor de 7e keer de Schrijfdag in Gent. 300 aspirerende schrijvers kwamen eropaf voor feedback en lezingen en workshops te volgen van gerenommeerde schrijvers.

Ianka Fleerackers (actrice, presentatrice en auteur) en Mario Boon (stripauteur en illustrator) hebben voor hun boek gebruik gemaakt van crowdfunding: door middel van donaties vanuit de crowd financierden ze het schrijfproces en de uitgave. Beiden geven tips voor iedereen die zich ook aan crowdfunding wil wagen.

Wees persoonlijk

Volgens Boon moeten auteurs zichzelf profileren en hun identiteit koppelen aan hun werk om de aandacht van de consument te trekken, maar ook die van uitgevers. Met alleen een boek kun je een uitgever tegenwoordig nauwelijks nog overtuigen. Zeker als beginnend auteur, want uitgeverijen zien die vaak als een risico. Met een achterban heb je dus een streepje voor.

Daarom is het belangrijk om ver van te voren te starten. Hoe eerder jij een publiek achter je weet te scharen, hoe meer je kunt rekenen op mond-tot-mondreclame. ‘Je moet fans krijgen. Dat doe je door voor te dragen, workshops te geven, social media te gebruiken maar vooral door teksten van jezelf te delen,’ zegt Boon. ‘Bind de fans aan je door er vrienden mee te worden. Schrijf informeel en geef ze een kijkje in jouw wereld.’

Wees duidelijk

Op een crowdfunding-platform plaats je een uitleg en daarin moet direct duidelijk worden wat jouw project inhoudt. ‘Filmpjes doen het erg goed,´ zegt Boon. ´Maar je hebt ook een elevator pitch nodig,’ Binnen een paar minuten moet je de ander overtuigen van jouw product: de tijd dat je met een potentiële investeerder in een lift van de eerste verdieping naar de derde gaat. ‘Als je dat lukt en je krijgt donaties, weet je ook meteen dat er interesse is voor het project,’ zegt Boon.

Ken je doelgroep

Bepaal ver van te voren jouw doelgroep, die bepaalt namelijk de toon van jouw project. Je praat tegen iedereen anders en dat moet terug te zien zijn op jouw projectpagina, anders komt de boodschap minder goed aan. ‘Benut ieder kanaal om je doelgroep te bereiken,’ zegt Fleerackers.

Kies je platform

Kies het juiste platform: Kickstarter is het bekendste crowdfunding platform, maar er zijn meer. Fleerackers maakte gebruik van het indertijd nieuwe indiegogo platform en crowdsurfte met haar campagne mee in de ontwikkeling. In Nederland heb je ook een crowdfunding website, genaamd voordekunst,.
‘Er gaan miljoenen dollars om in zo’n website,’ zegt Boon.

Wees proactief

Veel schrijvers starten een campagne en wachten op donaties, maar zonder goede promotie bereikt jouw project niet het publiek. Fleerackers vertelt dat ze drie maanden lang minstens een uur per dag aan haar campagne werkte. ‘Ik ging niet van deur tot deur, maar van e-mailadres naar e-mailadres.’ Ze raadt aan om familie, vrienden en collega’s te vertellen over je project, dat zijn de eersten die doneren. ‘Er zijn ook veel bedrijven die willen investeren,’ zegt Fleerackers. ‘Vergeet die niet.’

Houd rekening met het kostenplaatje

‘Voordat je juicht om de € 10.000 euro die je hebt opgehaald, moet je rekening houden met de extra kosten,’ zegt Fleerackers. Zo zijn alle donaties onderhevig aan BTW, moet je cadeaus beschikbaar stellen voor donateurs die een groot bedrag schenken – wat ook verzendkosten met zich mee kan brengen – en vraagt het platform zelf ook een bijdrage van jouw campagne.

Als je eenmaal klaar bent met het project, heb je ook nog de kosten van de distributeur. Fleerackers en Boon adviseren dat je een half jaar tot een jaar van tevoren al een financieel plan opstelt zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. 

Houd de homepage van Schrijven Online deze week in de gaten voor nog meer verslagen van de Schrijfdag.