PREVIEW: Zo breek je door in Amerika

Het lijkt niet voor de hand liggend, als Nederlander een boek in Amerika publiceren. Toch is dat wat Corinne Duyvis en Marieke Nijkamp deden, en met groot succes. Wat voor tips hebben ze? Je leest het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Wij lichten alvast een tipje van de sluier.

Door Anna Mattaar

Nijkamps debuut This Is Where It Ends stond 64 weken lang in de New York Times bestsellerlijst en er werden maar liefst 250.000 exemplaren van haar boek verkocht, terwijl Otherbound van Corinne Duyvis lovende kritieken en prijzen in de wacht sleepte. Ook zijn beide boeken vertaald naar het Nederlands en zijn ze aangesloten bij de Nederlandse uitgeverij HarperCollins Holland. Hoe kregen twee onbekende Nederlandse schrijfsters dat voor elkaar? De sleutel ligt onder andere bij het vinden van een goede literair agent.

1. Je kunt niet zonder een literair agent


In Nederland is het gebruikelijk om je manuscript direct naar een uitgever te sturen, maar in Amerika kun je niet om de literair agent heen. Een literair agent zoekt de beste uitgever voor je boek. Ook onderhandelt de literair agent over je contract, en ondersteunt zij op allerlei andere manieren je schrijfcarrière. Zo kan je agent de bad guy spelen tegenover je uitgever, als er problemen zijn of er over vervelende onderwerpen onderhandeld moet worden. Een agent krijgt 15 procent van je verdiensten, maar volgens Nijkamp stelt een goede agent de schrijver in staat om te schrijven. ‘Die 15 procent geef je met liefde weg,’ daar zijn de beide auteurs het roerend over eens. Sterker nog: doordat de agent voor je onderhandelt, is de kans groot dat je er zelf óók meer aan overhoudt.

Wil jij alle 7 tips lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 december verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 20 november 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau