Afbeelding

Foto door Sanne Glasbergen

Preview: Inspiratie is geen voorwaarde om te schrijven

Schrijven Magazine Preview: Inspiratie is geen voorwaarde om te schrijveninterviewde de veelgeprezen schrijfster Hanna Bervoets (1984), van onder andere Fuzzie (2017) en Ivanov (2016) en praatte over haar werkproces en deelde haar zeven beste schrijftips met ons. 

Door Lotte van den Elsen

1. Laat je inspireren door het nieuws 

‘Voor ik romans ging schrijven, werkte ik als freelance journalist voor onder andere Volkskrant Magazine. Ik behandelde daar heel brede thema’s en hier heb ik bij het schrijven van mijn boeken veel profijt van gehad. Zo volgde ik voor een artikel ‘VIPspotter’: een meisje dat voor televisiestudio’s ging staan wachten om met BN’ers op de foto te gaan. Op haar heb ik later Brooke, het hoofdpersonage van Lieve Celine, gebaseerd. 

Ook laat ik mij inspireren door dingen die ik zelf tegenkom in het nieuws. Ivanov is bijvoorbeeld geïnspireerd op een verdiepingsartikel over wetenschappers die mensen en apen probeerden te kruisen. Het idee voor mijn roman Efter is ontstaan door de berichtgeving over de DSM-catalogus: een handboek voor artsen waarin nieuwe psychische aandoeningen werden opgeslagen. Maar ook actualiteiten brengen mij op ideeën. Het filmscenario voor Bowy is binnen, kwam voort uit mijn fascinatie voor de Love Parade-ramp in Duisberg. Zowel mijn eigen journalistieke ervaring als verdiepingsberichten en actualiteiten brengen mij dus op boekideeën.’

2. Leer van Netflix  

‘Als kind krijg je onbewust al veel grondbeginselen van de vertelkunst mee, bijvoorbeeld door naar tekenfilms te kijken. In tekenfilms zitten vaak “oerverhalen” en zo leer je van jongs af aan al bepaalde formules en archetypes te herkennen.  

Door actief naar verhalen te luisteren kun je beter leren schrijven. Om te leren van andere werken hoef je niet per se te letten op de inhoud; je kunt namelijk ook specifiek naar de techniek kijken. Let op de trucs die gebruikt worden door de schrijver. Series op Netflix bijvoorbeeld, zijn steeds meer gemaakt voor binge-watching; ze zijn eigenlijk een moderne variant van de pageturner. Door te kijken naar de verteltechniek kun je hiervan leren: hoe zorgen de scenarioschrijvers dat iemand blijft kijken? Hoe is de spanning hier opgebouwd? Hoe wordt een personage geïntroduceerd?  

Ik ben heel benieuwd wat er met die nog jongere generatie gebeurt, zij leren dankzij de smartphone op hun achtste al om filmpjes te monteren. Apps als Snapchat zijn ook een medium om een verhaal te vertellen. Ik denk dat verteltechnieken zo op steeds jongere leeftijd eigen worden gemaakt en ik ben benieuwd naar wat voor soort schrijvers deze generatie voort gaat brengen.’

Wil jij alle 7 tips van Hanna Bervoets lezen? Die vind je in het komende nummer van Schrijven Magazine dat op 4 augustus verschijnt.

Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 24 juli 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek