Overzicht van literair nieuws - week 25

Overzicht van literair nieuws - week 25Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Nederland in de ban van voetbal(boeken)

Het WK is weer begonnen en dat is te zien aan de wekelijkse lijst van bestverkochte boeken in Nederland. Ook die staat in het teken van voetbal. Negen van de zestig bestsellers hebben iets te maken met voetbal. Kieft van Michel van Egmond staat (voor de derde week) op de eerste plek.

De top 10 van deze week is:

1 Michel van Egmond, Kieft
2 Karin Slaughter, Veroordeeld
3 Herman Koch, Geachte heer M.
4 David Baldacci, Doelwit
5 Rens Kroes, Powerfood
6 Stephen King, Mr. Mercedes
7 Colleen Dorsey, Band-it
8 Suzanne Vermeer, Goudkust
9 Jeff Kinney, Het leven van een loser. Gedumpt.
10 Colleen Dorsey, Epic Band-it!

Internationale kansen voor jong Nederlands schrijftalent

Het Nederlands Letterenfonds heeft een nieuw programma waar talentvolle schrijvers de mogelijkheid krijgen samen te werken met buitenlandse auteurs en te verblijven in een internationale omgeving. Jaarlijks is een bedrag van 100.000 euro beschikbaar voor dit project. Het project heet Wanderlust.

Voor de eerste ronde zijn al vier jonge schrijvers geselecteerd: Rosan Hollak, Ineke Riem (winnares van de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs 2014 en de Bronzen Uil 2013), Wytske Versteeg (winnares van de BNG Bank Literatuurprijs 2013 en de Vrouw&Proze debuutprijs) en Maartje Wortel (winnares van de Anton Wachtersprijs in 2010). 

Shortlist voor beste boekverkoper 2014 bekend

Jaarlijks looft Stichting Elspeet Conferenties de prijs voor de beste boekverkoper van het jaar uit. De winnaar krijgt ‘eeuwige roem’ en de Albert Hogeveen Bokaal. De winnaar wordt later dit jaar bekend gemaakt.

De genomineerden zijn:

Theo Beneder, boekhandel Hijman Ongerijmd (Arnhem)
Anthoni Fierloos, boekhandel Paard van Troje (Goes)
Walter Jansen, boekhandel Jansen & de Feijter (Velp)
Nathalie Scheffer, kinderboekhandel De Kleine Prins (Weesp)
Lisa Snijders, boekhandel Stevens (Hoofddorp)

Sherlock Holmes blijft van ons allemaal

Een rechter heeft opnieuw bevestigd dat Sherlock Holmes, geschreven door Sir Arthur Conan Doyle, in het publieke domein blijft. De aanleiding voor de uitspraak is de rechtszaak tussen schrijver Leslie Klinger, die een boek uitbracht met nieuwe Sherlock Holmes verhalen, tegen de Conan Doyle Estate.
De Estate wilde dat Klinger 5.000 dollar zou betalen aan licentiekosten. Het boek van Klinger komt uit in november 2014.

Uitgeven