Overzicht van literair nieuws – week 22

Overzicht van literair nieuws – week 22Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

P.C. Hooft-prijs gewonnen door Willem Jan Otten

Op 22 mei heeft de schrijver voor zijn oeuvre van beschouwend proza in het Letterkundig Museum in Den Haag de P.C. Hooft-prijs ontvangen. Otten won een bedrag van 60.000 euro. De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlands taalgebied.

Recente eerdere laureaten in het genre essay waren H.J.A. Hofland (2011), Abram de Swaan (2008) en Frédéric Bastet (2005).

De jury zei onder andere: ‘Willem Jan Otten kan gezien worden als een essayist pur sang. Hij is origineel en persoonlijk in de keuzen van zijn onderwerpen. Als lezer merk je hoe hij al schrijvend op zoek is naar een ook voor hem nog onbekende uitkomst van zijn denken.’

VPRO Bob den Uyl Prijs gewonnen door Lieve Joris

Op 24 mei is in Amsterdam de prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek uitgereikt voor Op de vleugels van de draak. De auteur nam een geldbedrag van 7.500 euro in ontvangst. Een eervolle vermelding ging naar Raoul de Jong met De grootsheid van het al.

Joris reisde in het kielzog van Afrikaanse handelaars naar China om inzicht te krijgen in de relatie die zich tussen deze twee culturen ontwikkelt.

Douwe Tamminga Priis gewonnen door Ale S. van Zandbergen

Op 25 mei won de schrijver de prijs voor het beste Friese debuut met zijn werk Littenser merke. Van Zandbergen won 3.000 euro. Eerder dit jaar won hij ook de Rink van der Veldeprijs voor dezelfde roman.

Andere genomineerden waren Klaas Rusticus (De brimsitge ingel) en Sipke de Schiffart (Wat it is om bang te wezen).

Belgische dichter Jean-Claude Pirotte overleden

Afgelopen weekend stierf de Franstalige dichter op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een tumor in de Franse Jura, vlakbij de Zwitserse grens, in het bijzijn van zijn partner-schrijfster Sylvie Doizelet.

Pirotte schreef een vijftigtal dichtbundels en romans. In 2012 kreeg hij voor zijn oeuvre de poezieprijs van de Académie francaise en kreeg daarbovenop de Goncourt de la Poésie. De schrijver vluchtte in 1975 naar Frankrijk toen hij beschuldigd werd van medeplichtigheid bij de ontsnapping van een van zijn cliënten toen hij nog advocaat was. Hij bleef in Frankijk en zei later dat het het beste was wat hem ooit was overkomen omdat hij daardoor een buitengewoon literair leven kon leiden (‘vivre dans l’extraordinaire’).

Esther Gerritsen en Tommy Wieringa op nieuwe boekenbon

Ter gelegenheid van het tachtigjarige bestaan van de boekenbon verschijnen er twee nieuwe gezichten op de literaire boekenbonnen. De andere boekenbonnen zijn ook vernieuwd.

De twee auteurs zijn gekozen op basis van de mening van lezers. Voorwaardes waren wel dat het Nederlandse auteurs moeten zijn, ze in het Nederlands schrijven, niet eerder op de boekenbon hebben gestaan en de afgelopen tien jaar genomineerd zijn voor een literaire juryprijs.

De boekenbon werd voor het eerst gedrukt in 1934 in een oplage van 3.000. Inmiddels verschijnt de boekenbon in een oplage van 1,5 miljoen per jaar, dat is zo’n 6% van de totale boekenomzet. Vanaf 1996 tonen de boekenbonnen portretten van schrijvers, momenteel zijn dat Arnon Grunberg, Gerrit Komrij, Thomas Rosenboom en Jan Siebelink.

Uitgeven