Afbeelding

Beeld Pexels

Overzicht van literair nieuws – week 2

Booktubers promoten boeken via YouTube voor de boekenkast.Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van afgelopen week.

Booktubers

Voor schrijvers en uitgevers is er een nieuwe mogelijkheid voor boekpromotie: booktubers. Je kan misschien al raden wat dit inhoudt: boeken op YouTube. Het is een nieuwe beweging waarbij mensen op YouTube boekpromoties geven. Het zijn vooral vrouwen tussen de 20 en 25 die voor hun boekenkast gaan staan en over hun gelezen boek vertellen. Dit doen ze in de hoop andere mensen enthousiast te maken voor het boek. Geen boekanalyses, maar pure passie. De een doet dit op een vrij simpele manier en de ander maakt er als het ware een heel toneelstuk van. Frankrijk is hier volop mee bezig. Het schijnt dat bijna de helft van de Fransen elke dag in een boek leest, ongeacht wat voor soort boek het is, of het nu een roman is of een economisch boek. Door online over boeken te praten, hopen ze dat er meer gelezen wordt. Uitgeverijen spelen hier op in door met sommige booktubers samen te werken om zo hun jeugdboeken te promoten. Volgens schattingen kan zelfs een recensie van een booktuber de verkoop van een boek met zo’n 30 procent doen stijgen.

Bron: NOS

Hun hebben

Je wordt ermee doodgegooid: hun hebben en de vraag of dit nu taalverandering of taalverloedering is. Hun is in 2017 een veelbesproken taalonderwerp geweest. De vraag wanneer je hun en wanneer je hen gebruikt in een zin, is de meest opgezochte taalkwestie van afgelopen jaar. 342.000 mensen hebben hier advies over gevraagd via de site van taalgenootschap Onze Taal.

Verder werd de schrijfwijze ervan uitgaan vaak opgezocht, wel 187.000 keer. Net zoals de betekenis van de zin ‘acquisitie wordt niet op prijs gesteld’, een zin die vaak onder vacatures te vinden is. Dit werd 181.000 keer opgezocht.

Bron: Nu.nl 

De Kameleon blijft

Je kent ze wel: de Friese tweeling Hielke en Sietse en hun vliegensvlugge Kameleon. Goed nieuws, want de tweeling blijft. Sterker nog, onlangs is het 70ste boek uitgekomen van deze reeks. Maarten Veldhuis is de nieuwe schrijver van deze populaire serie. Hij schrijft onder het pseudoniem M. de Roos als eerbetoon aan de originele schrijver. Veldhuis vond dat het hoogste tijd werd voor verandering, of beter gezegd: modernisering. De meest opvallende verandering is dat de jongens de hele dag aan het internetten zijn, Kees op de Playstation speelt en Hielke een Kameleon-website bouwt. Ook de lijken de avonturiers nu minder op elkaar. Nu is Hielke de denker en Sietse de doener, daar waar Hielke bedachtzaam is, springt Sietse er meteen in. Tenslotte zien de jongens er nu cool uit. Ze hebben hun haar in een kuif en dragen hippe sneakers. Of zoals Veldhuis zegt: ‘Het zijn echt pubers van deze tijd.’  

Bron: Boekenkrant

Door Nicolette Hendriks