Start » Nieuws » Overzicht van literair nieuws - week 17

Overzicht van literair nieuws - week 17

24 April 2014

Overzicht van literair nieuws - week 17Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Ineke Riem wint Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs

Met haar roman Zeven pogingen om een geliefde te wekken heeft Ineke Riem de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs gewonnen. Dat is 23 april bekendgemaakt op 3FM, in de radioshow van Giel Beelen.
Riem wint de prijs in de categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’. Ze ontvangt 15.000 euro. 

Centrale boekenplank van e-bookwinkels

Nederlandse e-bookwinkels werken samen met distributeur CB om een centrale plek te creëren waar consumenten toegang hebben tot al hun e-books van alle verschillende webwinkels.

De verzamelplek, LeesID, is nu al online. Daar wordt uitgelegd hoe de website in zijn werk gaat. Dankzij LeesID wordt het voor consumenten simpeler om te wisselen van e-bookwinkel. Nu is het zo dat consumenten bij elke website waar ze e-books kopen een aparte boekenplank hebben. Met LeesID wordt het allemaal bij elkaar gebracht op een centrale plek.

Het is nog niet bekend welke winkels mee gaan doen, maar Bol.com heeft al aangegeven dat ze meedoen met dit initiatief. Of het echt een succes gaat worden, valt te bezien. De dienst heeft namelijk geen betrekking op e-books die je koopt bij gesloten systemen zoals Kobo, Nook of Amazon.

Het is nog niet bekend wanneer de dienst van start gaat.

Dimitri Verhulst schrijft boekenweekgeschenk 2015

De 80e boekenweek vindt plaats van 7 tot en met 15 maart 2015. Het thema is waanzin, onder het motto van: te gek voor woorden.

Dimitri Verhulst schrijft het boekenweekgeschenk. Hij debuteerde in 1999 en schrijft sindsdien proza, poëzie en toneel. In 2006 brak hij door met De Helaasheid der Dingen. Dat werd bekroond met onder andere de Gouden Uil Publieksprijs en werd later verfilmd door Felix van Groeningen.

Het is de tweede keer dat de Boekenweek gezamenlijk in Nederland en Vlaanderen plaatsvindt.

Succes voor Peter Buwalda in Britse pers

Criticus Anthony Cummins van The Telegraph looft het Bonita Avenue en vergelijkt Buwalda met een illuster rijtje schrijvers: ‘tenenkrommend als een vroege Roth, zo royaal als Franzen en zo bijtend als Houellebecq’. 

Ook The Independent is positief. Criticus James Kidd stelt dat de roman lof krijgt omdat het ‘fictie is die geschikt is voor het internet tijdperk', maar hij vindt dit boek ook ‘aangenaam ouderwets’. Vooral het vakmanschap van Buwalda wordt geprezen:

Op 18 maart 2015 komt het boek uit in Amerika in de vertaalde Amerikaanse versie door Jonathan Reeder. ‘Het lijkt me wel interessant om die twee versies naast elkaar te leggen,’ zei Buwalda. Bij andere vertalingen, zoals het IJslands, gaat het wat moeilijker. Al is hij wel benieuwd. In de tijd dat hij de Duitse vertaling binnen kreeg, kwam ook de Italiaanse: de Duitse versie was honderd pagina’s dikker dan het origineel, de Italiaanse honderd pagina’s korter. Bron

Pulitzurprijs voor Donna Tartt

Donna Tartt won de Pulitzerprijs met haar roman Het puttertje. Een vertelling van een jonge wees in het moderne Manhattan.

Het puttertje verscheen vorig jaar en was een commercieel succes. Het boek is ook genomineerd voor de prijs van de National Book Critics Circle en een Andrew Carnegy Medal.

Voor de bekendmaking van de Pulitzerprijzen stond de roman al in de top 40 van de bestsellerlijst van Amazon.com.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Overzicht van literair nieuws - week 16
- Overzicht van literair nieuws - week 15
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!