Overzicht van literair nieuws - week 16

Overzicht van literair nieuws - week 16Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Meer bekend over nieuwe Hercule Poirot van Agatha Christie

Agatha Christie, de schrijfster achter de bekende Hercule Poirot romans, overleed in 1976. Toch verschijnt er dit jaar een nieuwe roman over de Belgische detective. Uitgeverij Mistral had dit al enige tijd geleden gemeld, maar nu zijn er meer details over bekend. Het is de eerste keer dat een Hercule Poirot roman niet wordt geschreven door Christie zelf.

De schrijver van het nieuwe boek is Sophie Hannah, een Britse thrillerschrijver met een behoorlijk oeuvre en ervaring met het genre. Geruime tijd liep ze rond met een plan voor een eigen boek, maar dat kreeg ze niet verwerkt in een 'gewone' thriller. Eigenlijk had ze Hercule Poirot nodig.Toen ze vernam dat de uitgeverij een nieuwe roman over de detective wilde uitbrengen, stuurde ze haar idee onmiddellijk in.

De titel van het werk is vooralsnog onbekend. Wel is er meer informatie bekend over de inhoud van het verhaal.

Definitieve longlist van de Academica Literatuurprijs 2014 bekend

De nominatiejury van de Academica Literatuurprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige fictiedebuut, heeft de hieronder genoemde acht debuten op de longlist van editie 2014 geplaatst. Vorig jaar stonden er vijftien debuten op de longlist.

1. Deniz Kuypers – Dagen zonder Dulci (Anthos)
2. Emily Kocken – Witte Vlag (Querido)
3. Naomi Rebekka Boekwijt – Pels (De Arbeiderspers)
4. Ineke Riem – Zeven pogingen om een geliefde te wekken (De Arbeiderspers)
5. Joubert Pignon – Er gebeurde o.a. niets(Atlas/Contact)
6. Griet op de Beeck – Vele hemels boven de zevende (Prometheus)
7. Kris van Steenberge – Woesten (Uitgeverij Podium)
8. Hanna van Wieringen – De kermis van Gravezuid (Uitgeverij De Harmonie)

Uit deze lijst selecteert de jury drie boeken die in aanmerking komen voor de prijs. Deze shortlist nominaties worden over ongeveer twee weken bekend gemaakt. De uiteindelijke winnaar krijgt een geldprijs van 10.000 euro. Vorig jaar won Shira Keller met haar roman M de debutantenprijs.

Overzicht van literair nieuws - week 16Mel Wallis de Vries wint Prijs van de Jonge Jury 2014 

Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 16 april heeft Mel Wallis de Vries de prijs in ontvangst genomen voor haar jeugdthriller Klem.

Tienduizenden scholieren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar lezen voor de Jonge Jury tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Het boek met de meeste stemmen wint, in dit geval Klem.

Klem gaat over een schoolreisje naar Vlieland dat volledig uit de hand loopt: één van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. Vriendschappen komen onder druk te staan en langzaam verandert het verblijf in een regelrechte hel. Mel Wallis de Vries won met het boek Vals in 2012 ook de Prijs van de Jonge Jury.

De Prijs van de Jonge Jury was niet de enige prijs die werd uitgereikt op de Dag van de Jonge Jury; Natasza Tardio mocht de Jonge Jury Debuutprijs in ontvangst nemen voor haar boek Moordvrienden.

Biografieprijs 2014 voor Rick Honings en Peter van Zonneveld

Rick Honings en Peter van Zonneveld wonnen de Biografieprijs en een bedrag van 15.000 euro met het werk De gefnuikte arend. Het leven van Willem Bilderdijk.

De Biografieprijs is een onderdeel van de Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs en wordt om de twee jaar toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen.

Vorig jaar won Eva Rovers de Biografieprijs met De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939). 

Uitgeven