Afbeelding

Bron: Pixabay

Overzicht literair nieuws week 51

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

 

‘Blokkeerfries’ uitgeroepen tot Woord van het Jaar 2018

Mensen konden afgelopen weken stemmen op het Woord van het Jaar 2018. Verschillende ‘nieuwe’ woorden die door de maatschappij zijn ontstaan, waren genomineerd door de Dikke van Dale. Het Woord van het Jaar 2018 is geworden: ‘blokkeerfries’. Dit woord wint met 55,4 procent van alle stemmen. ‘Yogasnuiver’ krijgt een tweede plek met respectievelijk 7,7 procent van de stemmen. De betekenis voor ‘blokkeerfries’ luidt volgens Van Dale: ‘elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.’ 

Bron: Nu.nl 

Marga Minco wint op 98-jarige leeftijd P. C. Hooftprijs 2019

Marga Minco mag de P. C. Hooftprijs voor verhalend proza in ontvangst nemen. Ze is onder andere auteur van haar boek Het bittere kruid. Vanwege haar leeftijd en gezondheid zal de prijs in januari bij haar thuis worden uitgereikt. Jaarlijks wordt de P. C. Hooftprijs toegekend aan Nederlandstalige auteurs. Het is een van de belangrijkste prijzen als het gaat om het oeuvre van auteurs. Met afwisseling gaat de prijs naar prozaschrijvers, poëten en essayschrijvers. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 60.000 euro.

Bron: NOS 

Gerrit Komrij-prijs 2018 naar René van Stipriaan

Auteur René van Stipriaan wint met zijn boek De Hartenjagerde Gerrit Komrij-prijs 2018. Het boek is een biografie van Gerbrandt Andriaenszoon Bredero. Bredero was onder andere een Nederlandse dichter en toneelschrijver. Er waren niet veel biografische gegevens over Bredero bekend, toch schreef Van Stipriaan een biografie van 359 bladzijden. De Gerrit Komrij-prijs staat voor het enthousiasmeren voor de oude letteren. Volgens de jury heeft Van Stipriaan dit het beste gedaan.

Bron: Neerlandistiek 

Uitgeven