Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 49

Overzicht literair nieuws week 49

5 December 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws. 

Omdenkenlangstgenoteerde titel in De Bestseller 60

Op dit moment staat het boek Omdenken 217 weken in De Bestseller 60. Dat wil zeggen dat dit boek de langst genoteerde titel in de bestsellerlijst ooit is. In totaal zijn er meer dan 750.000 exemplaren van dit boek verkocht. Het boek van Kluun Komt een vrouw bij de dokter en het boek van Carlos Ruiz Zafón De schaduw van de wind, hebben respectievelijk 216 en 210 weken in de bestsellerlijst gestaan.

Bron: Persbericht 

Animatieserie gebaseerd op boeken van Roald Dahl naar Netflix

Netflix wil animatieseries maken, gebaseerd op de boeken van Roald Dahl. Dahl is de auteur van onder andere de bekende kinderboeken: Sjakie en de Chocoladefrabriek, De GVR en Matilda. Streamingdienst Netflix maakte een deal met de erfgenamen van Roald Dahl. De auteur overleed in 1999. 

Bron: RTL Nieuws 

2000stegedicht aangemeld op Straatpoezie.nl

Voor het eerst is er een grootschalige inventarisatie beschikbaar van poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. Het 2000stegedicht is namelijk aangemeld op de website van Straatpoezie. In 2017 richtte Kila van der Starre tijdens de Poëzieweek Straatpoezie.nl op. Dit in het kader van haar PhD-onderzoek Naar poëzie buiten het boekaan de Universiteit Utrecht. Met behulp van crowdsourcing zorgde een breed publiek ervoor dat er een database is ontstaan met nieuwe informatie over het fenomeen ‘straatpoëzie’.

Bron: Straatpoëzie

Leeftijdscategorie tot 15 jaar vanaf 2019 ook een Griffel

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) meldt dat de bekroningen voor de beste en mooiste kinderboeken van het voorgaande jaar wordt verbreed. Vanaf volgend jaar kunnen boeken van de leeftijdscategorie tot 15 jaar ook een Griffel of een Penseel winnen. Het CPNB wil hiermee het lezen bevorderen en de doelgroep een helpende hand bieden bij het uitkiezen van een boek.

Bron: Boekblad 

Jan Willem Bos wint de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2018

Afgelopen week mocht Jan Willem Bos de Martinus Nijhoff Vertaalprijs in ontvangst nemen. De prijs slaat op zijn vertaaloeuvre vanuit Roemeens naar Nederlands. Sinds 1981 vertaalt Bos. Zo heeft hij onder andere het drieluik Orbitor van Mircea Cartarescu vertaald. In het Nederlands verschenen de romans met de titelsDe wetendenDe troffeeen Het onmetelijk mausoleum. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 35.000 euro en wordt gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bron: Nu.nl 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Overzicht literair nieuws week 48
- Overzicht literair nieuws week 47
- Gorcumse literatuurprijs viert jubileum met een extra jongerenprijs


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!