Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.
Het nieuwe boek The death of Camus van de Italiaanse auteur Giovanni Catelli suggereert dat de Franse staat een aandeel heeft gehad in de dood van de Franse schrijver Albert Camus. Camus stierf in 1960 na een vreemd auto-ongeluk, maar volgens Catelli is het goed mogelijk dat hier sprake was van een moordaanslag van de KGB (de geheime dienst van de Sovjet-Unie) bijgestaan door de Franse staat.
Camus schreef onder andere romans als De vreemdeling (L’Étranger) en De pest (La Peste) evenals verscheidene essays en korte verhalen. De theorie dat hij vermoord is, werd al eerder door Catelli aangehaald in 2011, toen hij suggererende opmerkingen over het zogenaamde ongeluk vond in het dagboek van de Tsjechische dichter Jan Zábrana. Deze opmerkingen dateerden uit 1980. Volgens Zábran had de KGB met een scherp gereedschap een van de autobanden gesaboteerd, wat leidde tot de botsing tegen een boom. Dit was echter slechts een bewering, aangezien er nooit bewijs is geweest van sabotage.
Volgens Catelli en Zábran zou de schrijver vermoord zijn door de KGB door zijn openlijke anti-Sovjet gedachtengoed. Camus had veel kritiek op de Sovjet-Unie en steunde publiekelijk de mislukte Hongaarse Opstand (waarbij het Hongaarse volk zich fel afzette tegen het Stalinistische bewind).
Ondanks Catelli’s argument dat de mening van Camus de relatie tussen Frankijk en de Sovjet-Unie verstoorde, wordt de theorie grotendeels afgedaan. De Britse Alison Finch (professor in Franse Literatuur) stelt bijvoorbeeld dat tijdens de dood van Camus, Charles de Gaulle president was van Frankrijk. Volgens Finch had De Gaulle erg veel respect voor Franse intellectuelen, zelfs als zij een andere mening hadden. Hij zou een dergelijke moordaanslag op een Franse intellectueel dus nooit hebben goedgekeurd. Op Catelli en Zábran na zijn er dus maar weinig mensen die in de theorie geloven.
Bron: TheGuardian.com
Pied à Terre, de grootste reisboekhandel van Europa, wordt overgenomen door boekhandel Scheltema. Na 14 jaar gevestigd te zijn geweest op de Overtoom verhuist Pied à Terre door de overname van Scheltema naar het Rokin in Amsterdam.
Pied à Terre-oprichter Paul Vigeveno stapt uit de boekhandel. In plaats daarvan gaat hij zich nu richten op het organiseren van reizen. Vigeveno is tevens de oprichter van Voyage&Culture en Marco Polo.
Bij Scheltema wordt het nu ook mogelijk om unieke kaarten te printen, een specialiteit die Pied à Terre ook al aanbood. Verder kan iedere klant er terecht voor wandel, fiets- en wegenkaarten, evenals reisgidsen en atlassen. Volgens Harold Zwaal, directeur van boekhandel Scheltema, is het een grote eer om Pied à Terre te mogen overnemen.
Bron: Boekennieuws.nl
CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) lanceert een bewustwordingscampagne voor de komende maand. Aangezien december een maand is van feestdagen en cadeaus, moedigt CPNB mensen aan om boeken te kopen als presentje voor je vrienden of familie. De campagne heet dan ook: ‘geef meer met een boek.’
Boekensite Hebban zegt over de campagne het volgende: ‘Een boek is het meest persoonlijke kerstcadeau dat je kunt geven. Veel origineler dan een paar wollen sokken of een Italiaans luchtje. Met een boek geef je namelijk meer dan alleen een boek. Je geeft je geliefde stof tot nadenken, een brok in de keel of zelfs een steuntje in de rug.’
Aan de hand van vijf thema’s zullen tot en met kerst tientallen boeken getipt worden die als cadeau een grote meerwaarde hebben. Op de ‘Geef meer met een boek-pagina' op Hebban is het ook mogelijk om een verlanglijstje te maken.
Volgens CPNB zijn (goede) boeken niet alleen een verrijking, maar helpen ze ook mee aan de ontwikkeling van mensen. Geef elkaar dus een mooi boek voor de kerst!
Bron: Boekennieuws.nl
De C.C.S Croneprijs gaat dit jaar naar schrijver, filosoof en columnist Maxim Februari. De jury koos unaniem voor Februari. De schrijver (bekend van boeken als Klont, De maakbare man en De zonen van het uitzicht), ontving naast de prijs tevens 10.000 euro. Volgens de jury ‘tonen zijn romans, columns en wetenschappelijk werk de waarde van literatuur voor onze veranderende wereld aan’.
De C.C.S Crone-prijs is een tweejaarlijkse literatuurprijs, ingesteld om de literaire activiteiten van met name jonge auteurs uit de gemeente of regio Utrecht te stimuleren en een bloeiend literaire klimaat in het Utrechtse te bevorderen.
Bron: Tzum.Info
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.