Afbeelding

bron: Google Docs

Overzicht literair nieuws - week 41

Overzicht literair nieuws - week 41Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Deutscher Buchpreis voor Robert Menasse

De duitstalige roman Die Hauptstadt van de Oostenrijkse schrijver Robert Menasse is bekroond met de Deutscher Buchpreis 2017. De roman gaat over Europese bureaucratie. Volgens de jurig heeft Menassezowel voor herkenning gezorgd bij zijn tijdgenoten, als voor meer begrip bij jongere generaties.
Bron: Knack

Nobelprijs voor de Literatuur 2017 gaat naar Kazuo Ishiguro

Het Nobelcomité in Stockholm heeft de winnaar bekendgemaakt: Kazuo Ishiguro. De Engelse auteur wordt geprezen om de emotionele kracht in zijn romans. Denk aan De rest van de dag en Laat me nooit alleen, die beide ook verfilmd zijn.
Bron: Hebban

Verhoging btw-tarief van het gedrukte boek

Een van de plannen van het moeizaam gevormde kabinet is het verhogen van het btw-tarief. Hier vallen ook boeken onder. Volgens het ministerie van Financiën betekent deze verhoging dat de uitgeefproducten jaarlijks wel 90 miljoen euro duurder worden.
Bron: Boekennieuws

Tzum-prijs 2017 uitgereikt

De prijs voor de mooiste zin geschreven in een boek uit 2016 is gewonnen door Jeroen Olyslaegers. Hij krijgt een beker en voor elk woord in de zin een euro, wat bij elkaar neerkomt op 46 euro. De jury was erg enthousiast en had naar eigen zeggen met gemak een andere zin uit Olyslaegers’ boek Wil kunnen kiezen.
Bron: Tzum

Uitgeven