Afbeelding

bron: Google Docs

Overzicht literair nieuws - week 39

Overzicht literair nieuws - week 39Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Zeldzame boeken verhuizen vaker naar buitenland

Naar schatting vertrokken in 2016 5.000 van de 15.000 oude boeken en zeldzame manuscripten die in België geveild werden, naar buitenlandse verzamelaars. Tien jaar geleden was dit nog maar één op de vijf werken. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de toename in aantal veilingen online.

Bron: Knack

Tatoeage van een dichtregel

De stadsdichter en kunstenaar uit Antwerpen, Maarten Inghels, ging op zoek naar mensen die één dichtregel uit zijn gedicht Honger op hun lichaam willen tatoeëren. Wel 600 mensen uit Nederland en België hebben hierop gereageerd. Inghels selecteerde hier tien mensen uit. Daarbij liet hij zich leiden door de persoonlijke motivaties die werden ingestuurd.

Bron: Boekennieuws

Friese varianten worden herkend door nieuwe spraakapp

Aan de hand van spraakopdrachten bepaalt de app of iemands uitspraak past bij een variant van het Fries. Een grote hoeveelheid gesproken taal kan verzameld worden door gebruikers spelletjes te laten spelen waarbij ze hun antwoorden moeten inspreken. Taalwetenschappers van het team ‘Stimmen fan Fryslân’ van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de app ontwikkeld.

Bron: Onze Taal

Querido Kind loopt leeg

Zes redacteuren van de uitgeverij hebben hun ontslag ingediend. Dit als gevolg van de beslissing van WPG om hen te verplaatsen naar een andere kantoorruimte.
Hier komt nog bij dat dertig grote schrijvers in de jeugdliteratuur, waaronder Francine Oomen en Toon Tellegen, na een vertrouwensbreuk met de directie waarschijnlijk willen vertrekken. Dit zou het einde kunnen betekenen voor Querido kinderboeken.

Bron: Tzum