Afbeelding

Bron Shutterstock

Overzicht literair nieuws – week 38

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

22 november Dag van Literatuuronderwijs

Op 22 november vindt het tweejaarlijkse symposium Dag van het Literatuuronderwijs plaats. Dit jaar komen onder andere Herman Koch, Anne Vegter, Adriaan van Dis, Lize Spit, A.L. Snijders en Lidewijde Paris spreken. Het thema is dit jaar ‘Nieuw Elan in Literatuuronderwijs’. Hoe is het gesteld met Literatuuronderwijs in Nederland, wat kunnen we doen om leesplezier en kennis te vergroten? Auteurs, onderwijsprofessionals en wetenschappers delen tijdens het symposium kennis en inspiratie. Het programma en meer informatie vind je hier.

‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ wordt verfilmd

De bestseller uit 2009 van Paulien Cornelisse wordt bewerkt tot bioscoopfilm. Scenarist Tijs van Marle heeft de columns gebruikt als inspiratie voor een hoofdpersonage: een vrouw van in de 30 bij wie niet alles zo soepel gaat. Ze heeft niet de juiste baan, niet de goede vrienden en geen geluk in de liefde. Volgens de scenarist zal de film wat weg hebben van Bridget Jones's Diary. Cornelisse is zelf niet betrokken bij de filmproductie maar zal wel een toeziend oog houden. De casting begint eind september en naar verwachting verschijnt Taal is zeg maar echt mijn ding eind 2017 in de bioscoop.

Bron: AD.nl

Schrijven Magazine Schrijfdag in De Omval groot succes

Op zondag 18 september werd in theater De Omval in Diemen een groot schrijfevenement georganiseerd door Schrijven Magazine. Deelnemers konden zich inschrijven voor inspirerende workshops en bijeenkomsten met auteurs, uitgeverijen en schrijfcoaches. Onder andere Maria Genova, Inge Schouten, Geert Kimpen en Geertje Couwenbergh verzorgden de workshops. De reacties van de deelnemers waren lovend:
‘Goede organisatie, boeiend programma, enorm veel positieve energie.’
‘Veruit de beste schrijfdag waar ik ooit ben geweest.’
‘Een hele dag massage voor mijn hersenen. Geweldig!’

Paul van Loon schenkt eerste exemplaar nieuw boek aan museum

De kinderboekerschrijver doneerde het eerste exemplaar van een nieuw Dolfje Weerwolfje-boek aan het Limburgs Museum. MaanMysterie verschijnt eind september en is het 22e boek in de kinderboekenserie. In 2017 zal in het museum in Venlo een tentoonstelling over de schrijver te zien zijn, ter ere van het twintigjarige jubileum van Dolfje Weerwolfje. Van Loon is zelf ook betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling. ‘Zo kan je mijn boeken niet alleen beleven door ze te lezen, maar ook door er doorheen te dwalen,’ aldus de schrijver.

Bron: Parool.nl 

Nominaties Anton Wachterprijs 2016 bekend

De genomineerden voor de Anton Wachterprijs 2016 zijn bekendgemaakt. Deze auteurs maken kans op de prijs:
Bregje Hofstede – De hemel boven Parijs
Roos van Rijswijk – Onheilig
Michael Bijnens – Cinderella
Rutger Pontzen – Nu ik
Inge Schiperoord – Muidhond
Lize Spit – Het smelt

De Anton Wachterprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een Nederlandstalig prozadebuut. Eerdere winnaars zijn o.a. Arnon Grunberg, Frans Kellendonk en Tessa de Loo. Begin oktober wordt de winnaar van 2016 bekendgemaakt.

Shortlist Man Booker Prize 2016 bekend

De Man Booker Prize for Fiction, oftewel Booker Prize, wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het beste Engelstalige boek. Eerdere jaren is de prijs gewonnen door o.a. Hilary Mantel (2012) en Yann Martel (2002). De winnaar wordt 25 oktober bekendgemaakt. Deze auteurs en boeken staan op de shortlist en maken kans op de prestigieuze prijs:

Paul Beatty – The Sellout
Deborah Levy – Hot Milk
Graeme Macrae Burnet – His Bloody Project
Ottessa Moshfegh – Eileen
David Szalay – All That Man Is
Madeleine Thien – Do Not Say We Have Nothing

Bron: Tzum.info 

Uitgeven