Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws - week 35

Overzicht literair nieuws - week 35

30 Augustus 2017

Overzicht literair nieuws - week 35Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Debuut verwijderd van New York Times bestsellerlijst

Vorige week verscheen Handbook for Mortals, het debuut van Lani Sarem, onverwacht op nummer één van de New York Times bestsellerlijst voor young adult hardcovers. Voor een onbekende auteur en een net opgerichte uitgeverij is dat bijzonder te noemen. Het bleek dat iemand grote aantallen boeken had besteld bij meerdere boekenwinkels die hun verkoopcijfers aan de NYT doorgeven, en het vermoeden rees dat het om een marketingstunt ging. De uitgever is van plan om het boek te laten verfilmen, en een plaatsje op de bestsellerlijst zou helpen voor de publiciteit. Lani Sarem ontkent dat er opzet in het spel zou zijn, maar de Times heeft het boek wel van de lijst verwijderd.
Bron: The Verge

Jan Siebelink hersteld na beroerte

Het was een zwaar jaar voor Jan Siebelink. Na het verschijnen van zijn laatste roman, Margje, en de verfilming van Knielen op een bed violen kon de schrijver van uitputting drie maanden lang niets anders dan eten, slapen en op de bank zitten. Hij krabbelde weer op en schreef zelfs in twee maanden een nieuw manuscript, maar werd begin dit jaar getroffen door een beroerte waardoor hij verlamd raakte aan de linkerkant van zijn lichaam. 'Als het misgaat,' dacht hij, 'is het boek in ieder geval klaar.' Maar hij herstelde, en binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek De buurjongen.
Bron: NOS

Genomineerden Prinsjesboekenprijs bekend

Jaarlijks wordt rond Prinsjesdag de Prinsjesboekenprijs uitgereikt aan het beste politieke boek. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 2.500,- en wordt uitgereikt op vrijdag 15 september. Onlangs zijn de genomineerden bekendgemaakt: Ferdinand Grapperhaus met Rafels aan de rechtstaat, Tom van der Meer met Niet de kiezer is gek, en Joost Vullings met De kinderen van Pim. Op woensdag 13 september zullen zij in Den Haag vertellen over zichzelf en hun boeken.
Bron: ProDemos

Onvoltooid werk Terry Pratchett vernietigd door stoomwals

Afgelopen vrijdag is de harde schijf met daarop de onvoltooide werken van fantasyauteur Terry Pratchett op de Great Dorset Steam Fair in Engeland vernietigd door een stoomwals. Dat was de wens die Pratchett voor zijn dood had uitgesproken tegen zijn collega-auteur en goede vriend Neil Gaiman. Terry Pratchett, wereldberoemd om zijn satirische Discworld-serie, overleed in maart 2015 na een lang gevecht met Alzheimer. Twee boeken verschenen postuum, maar eventuele verhalen waar hij nog mee bezig was, zullen dus nooit gepubliceerd worden.
Bron: The Guardian

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De rol van taal in politiek
- De bestsellercode bestaat en wij leggen het uit!
- 8 marketingtools die iedere schrijver moet kennen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!