Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Verhalen worden beter als je minder uitlegt. Maar als je te weinig uitlegt, haken je lezers af. Kathy Mathys helpt je te ontdekken hoe je de juiste balans vindt.
Onlangs zag ik een sciencefictionfilm op Netflix die mooie voorbeelden van less is more bevat: Stowaway. We zijn getuige van een ruimtereis. De regisseur benadrukt de claustrofobie binnen de raket en de onderlinge intimiteit: je bent letterlijk tot elkaar veroordeeld en kan de ander niet ontlopen. Wanneer de bemanning wordt geïnterviewd, na de lancering, toont de camera enkel de drie astronauten. We horen alleen hun antwoorden. Toch kunnen we aan de hand daarvan invullen wat de vragen van de journalisten op aarde moeten zijn geweest. In veel sciencefictionfilms lossen regisseurs beelden van op aarde af met beelden uit het ruimtetuig. Hier kiest de filmmaker bewust enkel voor het tweede. Het resultaat doet intiem en naturel aan.
Hieronder staan enkele voorbeelden van situaties in het schrijfproces waarbij het handig is om minder te vertellen of te schrappen.
Om nog even in scifi-sferen te blijven: in de eerste seizoenen van Star Trek (die uit de jaren 1960 dus) heeft kapitein Kirk er een handje van om dingen uit te leggen die eigenlijk voor onze oren bestemd zijn in plaats van voor de puntige exemplaren van meneer Spock. Het is onhandig om informatie die de lezer nodig heeft mee te geven in de dialoog.
Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine, editie 4 van 2021.
Het volgende nummer niet missen? Neem dan een abonnement en je ontvangt Schrijven Magazine thuis!
Kathy Mathys is schrijfster, literair journalist en docent creatief schrijven.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!