Afbeelding

Nooit meer fouten maken met flashbacks: een minicursus

Nooit meer fouten maken met flashbacks Schrijven MagazineWanneer en hoe gebruik je flashbacks? Wat is het verschil tussen een interne en een externe flashback? En in welke tijd zet je ze? In het januarinummer van Schrijven Magazine geeft René Appel een minicursus flashbacks schrijven. We lichten alvast een tipje van de sluier.

Het begin en eind van een flashback

Een flashback wordt als het ware vaak aangekondigd; er is een stimulus die een herinnering naar de oppervlakte brengt. Een flashback volgt niet altijd direct op het aanknopingspunt. Bijvoorbeeld in Tikkop praat Mulder met een man die hij ‘Maaierman’ noemt: ‘“ta, ta, ta,” mitrailleerde Maaierman met volle mond.’ Pas zo’n twintig regels plus een regel wit later volgt de hiermee verbonden flashback: ‘De knallen kwamen terug, de sensatie van een schot en de geur van kruitdamp in de bossen achter Saint-Cloud.’

In de volgende passage uit Het kind in de tijd gebruikt Ian McEwan de tweede manier om een flashback te introduceren: ‘De laatste tijd werd hij, als het heet was, bij het ruiken en voelen van zijn eigen huid aan zijn jeugd als enig kind in warme landen herinnerd (cursivering van mij, RA) – aan transpiratie en de doordringende zoete geur van mango’s (…).’

Frases in de trant van ‘ik moest plotseling denken aan…’, ‘het riep bij X het beeld op van die keer dat…’ en ‘het schoot door haar heen dat ze vorige week nog…’ worden vaak gebruikt als introductie tot een flashback.

Tijdsaanduidingen kunnen ook een flashback markeren. De volgende woorden of zinswendingen zijn vaak een signaal dat er een flashback begint. ‘Gisteren had ik nog…’, ‘Toen zij net met haar studie was begonnen, wist ze niet…’ of ‘Jaren eerder had hij geprobeerd om…’.

Meer leren over het gebruik van flashbacks?

Lees het januarinummer van Schrijven Magazine, dat omstreeks vrijdag 29 januari verschijnt.

Het januarinummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 18 januari 16:00 uur een abonnement op Schrijven Magazine, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductieaanbieding

Of werf een abonnee en krijg zelf cadeaus.

Werf een abonnee

Techniek