Afbeelding

Beeld Pexels

Nieuwe prijs: Joost Zwagerman Essayprijs zoekt bijzondere essay

Joost Zwagerman EssayprijsOp 18 november 2018, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), zal voor het eerst de Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt worden. Deze prijs is ontstaan uit het initiatief van de Van Bijlevelt-stichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en wordt uitgevoerd in samenwerking met de erven van Joost Zwagerman. De uitreiking zal, net zoals de Joost Zwagerman Lezing, in Alkmaar plaatsvinden.

Schrijf je graag essays of heb je een mooi exemplaar liggen? Doe dan mee en win de prijs van €7500 euro. Deze prijs is bedoeld voor onbekend talent: schrijvers die nog niet in boekvorm gepubliceerd hebben en geen vaste positie in de media hebben. Het onderwerp en de aanpak van het essay zijn geheel vrij. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties zijn niet toegestaan, net zoals verhalend proza. Het essay mag maximaal 3000 woorden bevatten en moet onder je eigen naam geschreven zijn.

Op 30 juni 2018 sluit de inzendingstermijn. De jury, bestaande uit Barber van de Pol, Maria Vlaar, Joost de Vries en Aleid Truijens, kiest één winnaar en zal proberen om het essay in een toonaangevend medium te plaatsen. Inzendingen kunnen worden gemaild naar het secretariaat van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde: mnl@library.leidenuniv.nl ter attentie van Barber van de Pol.

Door Nicolette Hendriks