Afbeelding

Foto: Dr. Jost Hindersmann (Wikipedia)

Joost Zwagerman (1963-2015) overleden

Joost Zwagerman (1963-2015) overledenSchrijver Joost Zwagerman is overleden. In een uitzending van De Wereld Draait Door vertelde Zwagerman een paar jaar geleden openhartig over de depressies waarmee hij worstelde.

Dit deed hij in februari dit jaar ook in het EO-programma De kist; hij sprak toen ook over de zelfmoordpoging van zijn vader.

De schrijver brak in 1989 door met zijn roman Gimmick!, over de Amsterdamse kunstenaarswereld in de jaren tachtig. Zijn werk was lange tijd zeer populair onder scholieren. Ook Buitenvrouw en Vals licht belandden op veel leeslijsten.

Heel lang schreef hij geen romans, maar vooral essays en gedichten. In 2010 kwam daar verandering in toen hij het Boekenweekgeschenk Duel schreef. De laatste jaren was Zwagerman veelvuldig te gast in De Wereld Draait Door, waar hij vertelde over zijn passie voor kunst. Voor de Volkskrant schreef hij regelmatig over hetzelfde onderwerp.

Dit voorjaar werd bekend dat Zwagerman na een jarenlange samenwerking uitgeverij de Arbeiderspers verliet. Hij stapte over naar de nieuwe uitgeverij van Robbert Ammerlaan. In 2017 moest bij die uitgeverij zijn nieuwe roman verschijnen.

De afgelopen dagen maakte hij op zijn Facebook-pagina nog ruchtbaarheid aan zijn net verschenen essaybundel De stilte van het licht, waarin zijn kunstbeschouwingen van de afgelopen jaren zijn opgenomen.

Dit artikel is afkomstig van Tzum, literair weblog met dagelijks literair nieuws, recensies, interviews, video's en meer. De rest van het artikel is te lezen op Tzum

Lees hier een verkort interview met Joost Zwagerman uit Schrijven Magazine 2004