Afbeelding
RF._.studio via Pexels
RF._.studio via Pexels
Bol.com staat vol met boeken die door kunstmatige intelligentie (AI) geschreven zijn, meldt BNR op basis van eigen onderzoek. Het gaat om honderden boeken die op de Nederlandse website worden aangeboden. Eerder dit jaar bleek al dat er op Amazon duizenden boeken werden verkocht van ‘auteurs’ die met ChatGPT makkelijk geld wilden verdienen.
Op Bol.com gaat het vooral om reisgidsen, taalgidsen en kookboeken, meldt BNR. Voor dit onderzoek kocht de zender willekeurige boeken en onderzocht met de tool Originality.ai of de teksten een AI waren geschreven of door een mens. Wat bleek? Tientallen boeken zijn met honderd procent zekerheid geschreven door kunstmatige intelligentie. Binnen de eerdergenoemde genres, zijn de AI-boeken vaak wel te herkennen: de boeken hebben een opvallend goedkoop uiterlijk, met korrelige foto’s en een extra groot lettertype om het boek vol te krijgen. Geld verdienen aan de veelal e-boeken is niet zo moeilijk. Hoewel de prijzen variëren van een paar euro tot twee tientjes, zeggen de ‘auteurs’ tegen BNR dat de boeken binnen een kwartier door ChatGPT bij elkaar zijn geschreven.
In een reactie zegt Bol.com ‘geen zicht’ te hebben op het aantal door AI geschreven titels dat wordt verkocht. Maatregelen nemen gaat het bedrijf ook niet doen, omdat ze dit zien als ‘het begin van een nieuw maatschappelijk vraagstuk’. Inderdaad spelen er al sinds de lancering van ChatGPT discussies over deze kunstmatige intelligentie.
Op Amazon bleek eerder al hetzelfde probleem te spelen. Auteur Jane Friedman kwam door AI-gegenereerde boeken tegen die onterecht op haar naam stonden, maar Amazon weigerde in eerste instantie de boeken te verwijderen. Begin september besloot het Amerikaanse bedrijf toch een kleine stap te ondernemen. Schrijvers die zelf een boek uit willen geven en willen verkopen op Amazon Kindle, het e-readermerk van Amazon, worden sinds 6 september gevraagd om aan te geven of de inhoud van hun publicaties door AI zijn gegenereerd.
De hype van snel geld verdienen met het genereren van verhalen begon al in direct na de lancering van ChatGPT. In februari gooide Clarkesworld, een van de meest prestigieuze uitgevers van korte sciencefictionverhalen, de inzendmogelijkheden van verhalen dicht, nadat het redactieteam werd overweldigd door een stortvloed aan AI-gegenereerde pitches. In een paar maanden steeg het aantal frauduleuze inzendingen van 10 tot 500 verhalen per maand.
Ook bekende auteurs zijn niet te spreken over OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Een groep bekende schrijvers, waaronder George R.R. Martin, hebben aangifte gedaan tegen het bedrijf omdat hun boeken gebruikt worden om de AI te trainen. Daar moeten de schrijvers voor betaald worden, menen ze. Dit is niet de eerste aanklacht aan het bureau van OpenAI. Al eerder spanden schrijvers Mona Awad en Paul Tremblay een rechtszaak aan. Zij beschuldigden het bedrijf ervan de auteursrechtwetgeving te hebben geschonden door ChatGPT onrechtmatig te trainen op boeken van auteurs.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!