Afbeelding

Foto van een tafel met daarbovenop een opengeslagen krant, een kop koffie, een kannetje en een croissant met jam.

Photo by Viktoria Alipatova

Literair nieuws: Nieuwe regels van Amazon en cover Asterix-strip gelekt

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Vernieuwde regels voor uitgeven in eigen beheer op Amazon

Schrijvers die zelf een boek uit willen geven en willen verkopen op Amazon Kindle, het e-readermerk van Amazon, worden sinds 6 september gevraagd om aan te geven of de inhoud van hun publicaties door AI zijn gegenereerd. Dit is onderdeel van de regels en richtlijnen die Amazon heeft geïntroduceerd over het gebruik van AI.

Een paar weken geleden heeft Amazon een aantal publicaties verwijderd nadat sommige boeken vermoedelijk waren gecreëerd door AI. Zo gaf auteur Jane Friedman aan dat er boeken op de site stonden die met AI-tools waren geschreven en onterecht onder haar naam stonden. In eerste instantie weigerde Amazon de boeken te verwijderen, maar komt daar nu met de nieuwe regels op terug.

Bron: The Guardian

Cover nieuwe Asterix gelekt: uitgeverij doet aangifte

De cover van het veertigste Asterix-album is ruim anderhalve maand voor verschijning gelekt. Het is voor de eerste keer dat dit bij de Asterix-strips gebeurt, alleen medewerkers en een select aantal journalisten mogen het stripboek zien voordat die verschijnt. Zij moeten daarnaast ook strenge geheimhoudingsverklaringen ondertekenen.

De drukkerijmedewerkers die de cover hebben gelekt zijn inmiddels opgepakt en tegen hen is door de uitgeverij aangifte gedaan. Op 26 oktober wordt de strip officieel gepubliceerd.

Bron: AD.nl

Hoe overleef ik-boek thema van nieuwe musical

Over het nieuwe boek van Francine Oomen, Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? wordt een nieuwe musical gemaakt, waarvan de première op 14 september 2025 in het Den Haag te zien zal zijn. Producent Millennium Entertainment gaat volgend jaar op zoek naar de hoofdrolspelers.

Het nieuwste deel van de Hoe overleef ik-reeks kwam op 12 september uit, ruim tien jaar na het laatste deel. In het nieuwe boek is het hoofdpersonage Rosa volwassen en krijgt ze te maken met een quarterlifecrisis. Om onderwerpen te vinden voor het nieuwe boek plaatste Oomen een oproep op TikTok om in gesprek te gaan met twintigers en dertigers en aan hen te vragen waar ze tegenaan lopen, deze gesprekken komen ook voor in haar podcast. Van de andere boeken in de Hoe overleef ik-reeks werden miljoenen exemplaren verkocht en er kwamen onder andere ook al een speelfilm en een serie over uit.

Bron: RTL Boulevard, Beautify

Week van het Engelse Boek 2023 ziet recordaantal boekwinkels

Een recordaantal boekwinkels neemt dit jaar deel aan de Week van het Engelse Boek, meldt de organisator Van Ditmar. Dat er zoveel boekwinkels meedoen aan de campagne, geeft aan dat het lezen van Engelstalige boeken steeds populairder wordt. Eén van de redenen hiervoor is de toenemende populariteit van sociale media-community’s BookTok en Bookstagram. Volgens themameting boekenbranche 60 van GfK van juni 2022 geeft 41 procent van de lezende jongeren aan de voorkeur te hebben aan het Engels als leestaal. 

Sinds 2020 is het aantal deelnemende boekhandels gegroeid met 46%. Naast Nederlandse boekwinkels nemen dit jaar voor het eerst ook Belgische boekwinkels deel. De Week van het Engelse Boek 2023 duurt van maandag 16 tot en met 20 oktober 2023.

Bron: Van Ditmar 
 

Uitgeven