Afbeelding

Writing image

Writing image

Image: Unsplash

Uitgeverij Clarkesworld gooit inzendingen voor auteurs dicht na problematisch gegenereerde pitches door AI

Clarkesworld, een van de meest prestigieuze uitgevers van korte sciencefictionverhalen, heeft de mogelijkheid tot inzenden van verhalen gesloten, nadat het redactieteam is overweldigd door een stortvloed aan AI-gegenereerde pitches.

Gegenereerde pitches

Clarkesworld is een van de weinige betalende uitgevers die open inzendingen voor korte verhalen van nieuwe schrijvers accepteert. De uitgeverij publiceerde onder andere verhalen van schrijvers Jeff VanderMeer, Yoon Ha Lee en Catherynne Valente.

Het concept van ‘open inzendingen’ kwam ook onder de aandacht bij influencers die 'snel rijk worden'-schema's promoten met behulp van AI, volgens oprichter en redacteur Neil Clarke. Gemiddeld ontving het tijdschrift zo'n 10 inzendingen per maand die plagiaat van andere auteurs bezaten, schreef hij in een blogpost. Maar sinds de release van ChatGPT eind vorig jaar is het aantal afwijzingen enorm gestegen.

Volgens Clark wees de uitgeverij in januari ongeveer 100 inzendingen af, waarna “auteurs” een verbod kregen om opnieuw hun verhalen in te dienen. Deze maand liepen dit soort gegenereerde pitches op tot 500. Volgens Clark is deze situatie waarin hij nu zit zeker niet uniek. Andere redacteuren hebben er ook mee te maken. “Het lijkt erop dat de hoger geprofileerde 'altijd open' markten veel harder worden getroffen dan die met beperkte inzendingsregels of lagere beloningstarieven”, vertelt Clark in een interview met The Guardian. Clark vreest hierdoor voor een groter aantal barrières voor nieuwe en internationale auteurs.

Gesloten inzendingen

Volgens de redacteur is het sluiten van inzendingen een drastische stap. Het tijdschrift neemt geen verhalen van auteurs aan totdat er een oplossing is gevonden. Maar die oplossing heeft hij zelf nog niet.

Op social media kondigde hij aan dat Clarkesworld wel weer opengaat voor nieuwe inzendingen, alleen een precieze datum heeft de uitgeverij nog niet. Clark vertelt dat de mensen die deze gegenereerde inzendingen sturen, van buiten de sciencefiction- en fantasygemeenschap komen. “Grotendeels worden zij gedreven door 'sidehustle'-experts die claimen gemakkelijk geld te verdienen met ChatGPT. Deze groep mensen sturen dit probleem aan en verdienen een deel van de minachting die wordt getoond aan de AI-ontwikkelaars”, vindt Clark.

Bekende schrijversteksten gegenereerd

De chatbot kan ook teksten van bekende schrijvers genereren. Denk aan het thrillerechtpaar Nicci French, waarvan nu al bekend is dat er teksten zijn gegenereerd. Ambo Anthos, de Nederlandse uitgever van het wereldberoemde schrijversechtpaar maakt zich intussen nog weinig zorgen over het taaltalent van ChatGPT. ‘Nicci French wordt geroemd om hun vermogen in slechts enkele zinnen de sfeer neer te zetten en psychologische diepgang mee te geven. Dat zien we hier niet terug. Daarbij gaat het vooral om de vraag waaróm een misdrijf wordt gepleegd, en niet hoe.’

Bron

The Guardian