Afbeelding

Met deze 7 stappen schrijf jij een bestseller

Foto: Pexels

Met deze 7 stappen schrijf jij een bestseller

Volgens Nathan Filer hebben we zeven stappen nodig om een bestseller te maken. Dit zijn de stappen die je boven je bureau kan hangen!


1. Maak specifieke doelen 

Wil je ‘ooit’ een schrijver worden? Of wil je nu een schrijver zijn?
Tussen deze twee vragen zit een groot verschil. Want waar je bij de een je manuscript makkelijk opzij legt, zal je bij de ander niet willen stoppen met schrijven. Met specifieke doelen zal je jezelf dwingen om aan de slag te gaan en komt het eind in zicht.
‘Vandaag ga ik schrijven’ kan je vanaf nu je dagelijkse voornemen maken. 

2. Zorg dat je doelen haalbaar zijn

Ga je vijfhonderd woorden schrijven? Een hoofdstuk? Of wil je gewoon proberen verder te gaan? Het is belangrijk dat de specifieke doelen die je gaat maken haalbaar zijn. Als je (onrealistische) doelen niet haalt, kan dit leiden tot een negatief gevoel. Je zal denken dat je heb gefaald. En met die aanname zal je niks op papier krijgen. Dus maak je doelen realistisch en haalbaar.

3. Bereid je voor om te falen

Het laatste doel van het schrijven van je boek heb je behaald. Nu is het tijd om het manuscript op te sturen naar een uitgeverij. Met alle moed die je in je hebt, stuur je het op. Je krijg eindelijk een reactie: je manuscript is afgewezen. Dan nog een afwijzing, en nog een.
Misschien is je boek (nog) niet goed. Maar dat bekent niet dat jij een slechte schrijver bent.
Als dit boek niet werkt, schrijf je toch een ander! Tegenslagen maken je reis moeilijk, maar het zal niet het einde zijn.

4. Geef jezelf een peptalk met feiten

Soms is het tijd om jezelf een peptalk te geven. Als (proef)lezers je boek ‘goed’ vinden is dat prima. Goed is misschien niet geweldig, maar goed is gewoon goed. En goed kan ook goed genoeg zijn. Je hebt doelen gesteld, je hebt contact gehad met een uitgeverij en je geeft niet zomaar op. Je bent lekker bezig! Jij zal de volgende zijn die geniet van wat jij creëert.


5. Sta open om je planning te wijzigen

Soms lukt schrijven gewoon niet. Je loopt vast, je hebt geen concentratie, er gebeuren veel dingen om je heen: er zijn verschillende reden waarom schrijven even niet lukt. Dat is niet erg. Ga er misschien een paar dagen tussenuit, volg een (nieuwe) schrijfcursus of begin helemaal opnieuw. Het maakt niet uit dat je dit van tevoren niet had bedacht, het gaat erom dat je uiteindelijk je doelen haalt. Of dat nou met of zonder hulp is.

6. Neem je verantwoordelijkheid

Dit is jouw boek! Als het gepubliceerd wordt, staat jouw naam op de kaft.
Jij bent verantwoordelijk voor het eindresultaat. Neem daarom advies aan van anderen. Zij zullen je helpen om je boek beter te maken. Maar als je de feedback niet vindt kloppen, ben jij net zo verantwoordelijk om deze feedback niet door te voeren.

7.  Focus op wat je kan beheersen

Je uitgeverij kiezen, je boek beter maken en je verantwoordelijkheid nemen, dit zijn dingen die jij als schrijver kan beheersen. Waar je geen invloed op hebt is of de uitgeverij jou ook kiest, of je boek wordt gepubliceerd, of je boek in de winkel komt en je kan bijvoorbeeld niet beheersen of het een bestseller wordt. Als schrijver heb je over veel dingen geen macht. Probeer je daar niet op te focussen. De dingen die je wel kan en waar je controle over hebt zijn belangrijker.

Wil je meer weten? Bekijk de Ted talk: