Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Simon van Booy is ervan overtuigd dat elk mens een schrijver kan worden. Echter weet niet iedereen hoe je een interessant verhaal vertelt. In een TED talk geeft Van Booy vier tips om je op weg te helpen.
Creëer een plek die helemaal van jou is. Een kantoor, een bureau, aan de eettafel, in de schuur of in je slaapkamer; het maakt niet uit waar of hoe, als het maar helemaal van jou is. Gebruik dit stekje alleen als je gaat schrijven. Geef het wat extra liefde. Dit is de plaats waar jouw personages geboren worden en doodgaan. Een plek waar het allemaal gaat gebeuren.
Als je dit hebt gecreëerd, is het belangrijk afspraken met jezelf te maken. Bepaal wanneer je schrijft en voor hoe lang. Bijvoorbeeld elke zondag van 15:00 tot 19:00. Ga na wat er tijdens deze afspraak voor jou het beste werkt. Het dragen van je pyjama of het aan hebben van een galajurk, niets is fout. Neem je schrijftijd serieus. Als jij dit niet doet, zal niemand het doen.
Lees alleen boeken waar je hart sneller van gaat kloppen, waar je energie uithaalt en waar je echt iets van kan leren. Als je boeken op je nachtkastje hebt liggen die je dit gevoel niet geven, zijn ze je tijd niet waard. Dit geldt ook voor de boeken waarvan je denkt te moeten houden, maar je eigenlijk niet motiveren om te lezen. Deze zullen je absoluut niet inspireren. Inspiratie opdoen is heel belangrijk als je aan een (nieuw) boek werkt. Blijf daarom jezelf inspireren en lees werk dat je motiveert.
Kunstenaars zijn altijd en overal aan het schetsen. Ze hebben een klein schetsboekje waar ze vaak mee bezig zijn, ze maken tekeningen op hun handen en werken ideeën uit op de tablet. Ze zijn constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Daar kunnen wij als schrijvers iets van leren. Neem een notitieboekje mee en ga doelloos op pad. Schrijf alle dingen op waar je iets bijzonders bij voelt. Werk ze vervolgens uit op je computer.
Er zal een moment komen dat je hart in vuur en vlam gaat staan. Als dit gebeurt heb je het onderwerp van je boek gevonden.
Veel mensen denken moeilijk over het creëren van de personages en het plot. Eigenlijk is dit heel simpel, meent Van Booy. De personages kan je namelijk baseren op de mensen om je heen. Ga na hoe ze eruitzien, hoe ze zich gedragen, hoe ze praten en misschien wel hoe ze ruiken. Hiermee kan je je personages realistisch maken. Het plot kan je bepalen door na te gaan wat indruk op jou maakt en beschrijf daarbij de kleinste details op. Schrijven is simpelweg kleine hapjes nemen uit het echte leven en dit mengen tot een bijzonder verhaal. Een plot maken kan je vergelijken met een kralenketting. Elke kraal staat dan voor een hoofdstuk. (Her)schrijf net zolang tot je verhaal helemaal aan elkaar past en jij zelf de kralenketting kan dragen.
Bekijk hier de hele TED talk:
https://www.youtube.com/watch?v=ot6Dz0fe6_w&t=939s
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!