Afbeelding

Met deze 4 lessen krijg je meer creativiteit

Foto: Pexels

Met deze 4 lessen krijg je meer creativiteit

Julie Burstein is een bestsellerauteur en ze besteedt veel tijd aan het praten over creativiteit. In een TED-talk geeft ze vier lessen om verbeeldingskracht in jezelf los te maken.


1. Besteed aandacht aan de wereld om je heen

Het is belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen. Dat lijkt moeilijk als er iets is wat je aandacht volledig opeist. Maar daar kan juist je inspiratie inzitten. Kijk eens goed om je heen. Hoe bijzonder is het huis waar je in woont, hoe grappig zijn de mensen waarmee je werkt en hoe gezellig is je partner? Neem een pauze van je dagelijks patroon en wees bereid om je open te stellen voor ervaringen. Dan kun je loskomen en wordt je creativiteit actief.

2. Accepteer tegenslagen

Het omarmen van moeilijkheden, uitdagingen en angsten lijkt een onbegonnen zaak. Begin echter je probleem niet te zien als een probleem. Leer ermee leven en word er wijzer van. Je hoeft het niet te overwinnen, je kunt het wel accepteren. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van dyslexie als schrijver of moeite hebben met concentratie. Zoek een manier wat voor je werkt en maak die drempel kleiner. Een hindernis kan ook een inspiratiebron zijn.

3. Ga op zoek naar je grenzen

Het opzoeken van je grens en uitvogelen wat je wel of niet kan, helpt je met het vinden van je eigen stem. Tijdens je ontdekkingsreis kom je veel te weten over jezelf. Wat kan blijken is dat je helemaal geen roman wil schrijven maar dat het thrillergenre helemaal jouw ding is. Het geeft niets als je denkt jezelf te verliezen, dat zal je als schrijver alleen maar sterker maken.

4. Omarm je verdriet en verlies

Afwijzingen, liefdesverdriet, de dood en depressie. Dit zijn allemaal emoties die ons bezig kunnen houden. De uitdaging is om deze elementen recht in het gezicht te kijken. Dat is niet gemakkelijk, maar het is niet onmogelijk. Van deze treurige ervaringen kunnen we iets moois maken. Schrijf op wat je ziet, wat je voelt en hoe je het leven ervaart. Dit is niet prettig, maar je kunt ervan leren en jezelf en anderen ermee helpen.


Hier kan je de hele TED-talk bekijken: