Afbeelding

Bron Shutterstock

Longlist schrijfwedstrijd ‘Een nieuwswaardig sprookje’

Begin september ging de Schrijven Online schrijfwedstrijd ‘Een nieuwswaardig sprookje’ van start. Uit meer dan 140 inzendingen heeft de redactie van Schrijven Online een longlist samengesteld, met daarin de 11 beste verhalen. De volgende deelnemers (in willekeurige volgorde) maken nog kans om te winnen.

Debby Willems – Kwattastrussel
Sophia Drenth – Merci, schone slaper
Trudy van Rooij – Bedankt
Steffie Bom – Chocolene en de chocoladedief
Oli Veyn – Huppelina-chocolade
Anke van der Meer – Vals
Jan Rensen – geen titel
Carla van Vliet – De koe die iets anders wilde
Jolanda Fromberg – geen titel
Francien Vierkant – De Toffifee
Hendrik-Jan de Wit – De matroesjka, een sprookje

Op maandag 17 oktober wordt de uitslag bekendgemaakt.

Wat kun je winnen?

De drie winnende verhalen worden gepubliceerd in het literaire katern Alice van Schrijven Magazine nummer 1701. De winnaar van de eerste prijs krijgt het boek Hoe schrijf je fantasy en science fiction? van Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande en het boek Sprookjes zijn goud waard van Bert Voorhoeve.

De jury

De jury bestaat uit: Frank Noë (schrijver en hoofdredacteur van Schrijven Magazine/Schrijven Online);

Angela van Leersum (winnaar van de 2e winactie van DMI Books en werkt aan haar debuut waarin sprookjesfiguren een centrale rol spelen. Tijdens het schrijfproces heeft ze zich verdiept in uiteenlopende sprookjes, en de verkleding daarvan in een moderner jasje. Op haar weblog kun je volgen hoe zij zich door haar persoonlijke doornenstruiken heen worstelt, richting haar 'Nog Lang En Gelukkig' op schrijfgebied).

Eisso Post (geeft al tientallen jaren schrijfcursussen op uiteenlopende plekken: van een werklozenproject tot de Schrijversvakschool Groningen, en op Schrijven Online de cursus Ontdek je eigen stijl. Van zijn hand is het boek Schrijven met het Oerverhaal, hoe gebruik ik thema's uit sprookjes, mythen en sagen, dat in de gerenommeerde Schrijfbibliotheek van uitgeverij Augustus verscheen. Hij doet manuscriptbeoordeling en schrijfcoaching via zijn website. Onlangs verscheen van hem de verhalenbundel Aan de oever bij uitgeverij Quasis).

Wat was de opdracht?

Schrijf een sprookje (modern of klassiek) van maximaal 500 woorden dat gebaseerd is op dit nieuwsitem. Je mag creatief zijn met het onderwerp, als de kern van de nieuwsgebeurtenis er maar in zit.