Afbeelding

Beeld Shutterstock

Literair Nieuwsoverzicht – Week 12

Literair nieuws Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws. 

Collectief van boekhandelaren neemt 6 Polare-winkels over

Op 20 maart 2014 werd bekend dat het Kwaliteitsboekhandelaren Collectief de voormalige boekwinkels van Polare in Almere, Den Bosch, Groningen (inclusief Groningen UMCG), Leeuwarden en Maastricht gaat overnemen. Met deze vestigingen wordt een doorstart gemaakt. De curator onderhandelt nog met de verhuurders van de voormalige Polare-vestigingen in Den Haag, Leiden en Nijmegen voor een overname.

De overgenomen Polare-vestigingen blijven voorlopig nog wel gesloten, want de komende dagen moeten er nog definitieve afspraken worden gemaakt met de verhuurders, medewerkers en leveranciers.

Na de heropening krijgen een aantal van de boekwinkels weer hun oorspronkelijke naam terug. Bijvoorbeeld Dominicanen (Maastricht) en Adr. Heinen (Den Bosch). De vestigingen in Leeuwarden en Groningen gaan samen onder de naam van Van der Velde Boeken.

Ook overname oud-Polare boekwinkels in Rotterdam, Eindhoven en Tilburg

Eerder deze week werd ook bekend dat de Polare-vestiging in Rotterdam een doorstart gaat maken en weer ‘Donner’ gaat heten. Deze vestiging is overgenomen door een groep personeelsleden van de winkelketen.

 De oud-Polare boekwinkels in Eindhoven, Tilburg maken ook een doorstart.

Saskia de Coster wint Opzij Literatuurprijs 2014

Met haar roman Wij en ik heeft de Vlaamse schrijfster Saskia de Coster de Opzij Literatuurprijs 2014 gewonnen, dat meldt Nrc. De Opzij Literatuurprijs is een prijs voor de beste roman geschreven door een Nederlandstalige schrijfster. De jury vindt dat Saskia de Coster zich met Wij en ik plaatst binnen de traditie van de grote Europese vertelkunst.

De Opzij Literatuurprijs 2014 bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro. Andere schrijfsters op de shortlist waren:  Hanna Bervoets met Alles wat er was (Atlas Contact), Margriet de Moor met Mélodie d’amour (De Bezige Bij), Het lam van Jannie Regnerus (Atlas Contact) en De duimsprong van Mieke Zwamborn (Van Oorschot).

Vorig jaar werd de Opzij Literatuurprijs gewonnen door  Manon Uphoff met haar novelle De ochtend valt. In het komende nummer van Schrijven Magazine staat een interview met Uphoff, en met deze actie kun je haar nieuwste verhalenbundel winnen..

Thrillerdebuut van Herman Brusselmans komt er aan

Herman Brusselmans werkt aan een thriller die in september verschijnt, dat heeft dit meldt Tzum. Brusselmans literaire thriller heet Zeik, aldus uitgeverij Prometheus. Uitgeverij Prometheus schrijft:

‘Zeik is een schitterend opgebouwde misdaadroman in het spoor van Agatha Christie, Georges Simenon en andere grootheden op het gebied van goed geconstrueerde whodunits die de lezer uren op het randje van z’n stoel nagelen. Herman Brusselmans bewijst dat hij ook in dit genre kan uitgroeien tot een grootmeester’.

De thriller gaat over een inspecteur genaamd Zeik.

Bron

www.nu.nl/boek/3731049/zes-polare-winkels-worden-overgenomen.html

Uitgeven