Afbeelding

Foto door Michiel Hendryckx

Herman Brusselmans auteur met grootste naamsbekendheid in Vlaanderen

Herman Brusselmans heel bekend in VlaanderenSchrijver Herman Brusselmans is de meest bekende auteur in Vlaanderen. Dit blijkt uit de online auteurstest van Centrum voor Leesonderzoek van de Universiteit Gent in samenwerking met de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent.

In september 2013 was de auteurstest online in te vullen. Deelnemers moesten echte schrijvers onderscheiden van mensen die helemaal geen schrijver zijn. De test bevatte vijftienduizend namen van mensen uit de hele wereld die ooit een boek publiceerden, plus ruim zevenduizend namen van mensen die geen schrijver zijn. Voor meer informatie over de test, klik hier.

Twintigduizend Vlamingen en vijfduizend Nederlanders namen deel aan de auteurstest. Omdat het gedeelte Nederlandse deelnemers te klein was, werd de analyse voorlopig beperkt tot de Vlaamse deelnemers. En wat bleek: iedereen herkende Herman Brusselmans als schrijver. Daarna volgen J.R.R. Tolkien, Hugo Claus, William Shakespeare, Dimitri Verhulst en Bart Moeyaert met 99% naamsbekendheid.

Op de website van Centrum voor Leesonderzoek van de Universiteit Gent is het gehele rapport terug te lezen.

Bron

http://crr.ugent.be/archives/1441