Afbeelding

Manon Uphoff. Foto door Gerlinde de Geus

Interview met Manon Uphoff, de koningin van het korte verhaal

Interview met de koningin van het korte verhaalIn het volgende nummer van Schrijven Magazine lees je een interview met Manon Uphoff, schrijfster van onder meer de verhalenbundels Begeerte en De zoetheid van geweld en volgens kenners de ongekroonde koningin van het korte verhaal.

Het korte verhaal 'Poep', een instant-klassieker

Manon Uphoff debuteerde in 1994 in het literaire tijdschrift De tweede ronde met het korte verhaal 'Poep' dat meteen een klassieker werd. Een jaar later verscheen haar eerste verhalenbundel Begeerte, die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Wij spraken met haar over de jubelmomenten tijdens het schrijven van haar nieuwe verhalenbundel De zoetheid van geweld (leesfragment), die louter lovende recensies kreeg. Maar ook over de marginale positie van het korte verhaal:

'In Amerika is het korte verhaal een meesterproef. In Nederland zien we het als oefengenre. Lukt het om een kort verhaal te schrijven, dan kun je het daarna wel uitwerken tot een roman, is de gedachte. Ik wil altijd het gevoel hebben dat ik mijn korte verhaal niet kán uitwerken tot een roman, omdat ik het al héb uitgewerkt.'

Schrijftips voor korte verhalen

En natuurlijk vroegen we haar om tips voor het schrijven van een kort verhaal. Benieuwd naar Manon Uphoffs schrijftips? Neem dan vóór 23 maart een abonnement. Dan ontvang je dit nummer op 4 april in je brievenbus. Maak gebruik van onze superaanbieding: 1 jaar Schrijven Magazine voor een spotprijsje én 2 cadeaus met een minimale gezamenlijke waarde van € 32,50!

Ben je al abonnee? Geef dan een abonnement cadeau, dan krijgen zowel jij als je vriend(in) één of meerdere cadeaus!