Afbeelding

Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay

Foto: Pexels

Literair nieuws: Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay, Nina Polak wint literatuurprijs

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay

Roxane van Iperen (auteur van ’t Hooge Nest) zal het Boekenweekessay gaan schrijven met het thema ‘tweestrijd’. 'Ik vind het een geweldige eer het Boekenweekessay te schrijven en om in het voetspoor van literaire grootheden als Komrij, Dorrestein en Palmen het boekenvak en de literatuur te mogen vertegenwoordigen,’ zegt Van Iperen.

’t Hooge Nest, dat de schrijver en jurist in 2018 uitbracht, won de OPZIJ Literatuurprijs en gaat over de joodse zussen Brilleslijper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten. Eerder werd al bekendgemaakt dat Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk schrijft.

Bron: CPNB

Kinderboekentips over racisme en BLM

Racisme en Black Lives Matter zijn momenteel onderwerp van gesprek en ook boeken over deze onderwerpen komen voor in de bestsellerlijst. Voor kinderen en jongeren is ook steeds meer te lezen over deze thema’s. NU.nl vroeg vier deskundigen hun boekentips te delen zoals The Hate U Give van Angie Thomas.

Bron: NU.nl

Nina Polak wint literatuurprijs De Inktaap 

Nina Polak heeft De Inktaap 2020 gewonnen met haar roman Gebrek is een groot woord. De andere genomineerden waren Rob van Essen met De goede zoon en Tommy Wieringa met De heilige Rita. Jongeren konden kiezen tussen de winnaars van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Bookspot Literatuurprijs. Polak won in 2018 de BNG Bank Literatuurprijs voor aanstormend talent. De winst werd bekendgemaakt in een podcast. 

In 2019 won Murat Isik met Wees onzichtbaar. Onder anderen Harry Mulisch, A.F.Th. van der Heijden en Conny Palmen hebben de prijs eerder gewonnen.

Bron: Tzum.info

Rel om literair recensent Arjan Peters gaat door

Eerder werd bekend dat Volkskrantrecensent Arjan Peters op non-actief is gezet vanwege grensoverschrijdend gedrag. Hij zou persoonlijk contact zoeken met vrouwelijke auteurs voordat hij hun boek recenseerde. Meerdere bekende schrijfsters deden hun verhaal in de media, waaronder Niña Weijers en Maartje Wortel die het weekend te gast waren bij De Balie. In het programma vond een gesprek plaats over machtsmisbruik in de letteren onder de titel There Are More Weinsteins. De advocaat van Peters sommeerde ‘tot hun verbazing’ De Balie om een persbericht te sturen: Wij hebben zonder onderzoek te doen de naam Arjan Peters in verband gebracht met Harvey Weinstein en #MeToo zaken, zoals die ook in Zweden en elders zouden hebben plaatsgevonden. Er is ons op geen enkele manier bewijs bekend waaruit blijkt dat Arjan Peters betrokken is bij een #MeToo zaak. Wij kunnen dan ook geen enkel verband leggen tussen Arjan Peters en #MeToo zaken die uit het nieuws bekend zijn.

Ook deed de ex-vrouw van Peters, schrijfster Désanne van Brederode, uitspraken over de affaire die haar ex zou hebben gehad met een andere vrouw. Dit deed ze in het KRO-NCRV-programma De Verwondering. Tegenover Story bevestigde ze dat het inderdaad had over Arjan Peters. 

Bron: Tzum.info en Story

Uitgeven