Afbeelding

Hanna Bervoets schrijft Boekenweekgeschenk, literair recensent op non-actief

Foto: Pixabay

Literair nieuws: Hanna Bervoets schrijft Boekenweekgeschenk, literair recensent op non-actief

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Hanna Bervoets schrijft Boekenweekgeschenk 2021

Hanna Bervoets schrijft het komende Boekenweekgeschenk, dat tijdens de 86e Boekenweek wordt uitgegeven. Bervoets is met haar 36 jaar de jongste vrouwelijke auteur die het geschenk schrijft sinds Hella Haase in 1948.

Bervoets, auteur van onder andere Lieve Céline en Alles wat er was, noemt het schrijven van het Boekenweekgeschenk een "langgekoesterde wens". "Toen ik in december werd gevraagd, wist ik meteen: dit ga ik doen. Ik ben de volgende dag begonnen. Zelden werkte ik met zoveel energie en concentratie aan een verhaal als nu."

Het thema van de Boekenweek en de schrijver van het Boekenweekessay is nog niet bekend. Dit jaar werd het geschenk geschreven door Annejet van der Zijl en het essay door Özcan Akyol. 

Bron: NU.nl

Dominique Biebau wint Gouden Strop voor spannendste roman

De Vlaamse auteur Dominique Biebau heeft woensdag met Russisch voor Beginners de Gouden Strop gewonnen voor de spannendste Nederlandstalige roman. Biebau ontvangt 10.000 euro voor het winnen van de prijs. Door de coronamaatregelen vond de uitreiking digitaal plaats.

"Dit is echt gewoon Kerstmis, carnaval en Pasen ineen", reageerde Biebau. De roman gaat over rijkeluiszoon Maarten, die de Russische taal moet leren om zijn baan te behouden. Tijdens de lessen ontmoet hij een stel, waarvan de man vermist raakt. Maarten besluit de moord te onderzoeken en komt daardoor in Rusland terecht.

Bron: NU.nl

De Volkskrant stelt literair redacteur Arjan Peters op non-actief

NRC Handelsblad bracht het bericht naar buiten dat literair recensent Arjan Peters door de Volkskrant op non-actief is gesteld. Hij zou persoonlijk contact zoeken met vrouwelijke auteurs voordat hij hun boek recenseerde. Zo zei Maartje Wortel in een artikel op de website van de Volkskrant dat een vriendin van haar door ‘een gezaghebbend recensent was geappt met de vraag: "Ik ga je recenseren, zullen we morgen lunchen?". "Nog net geen #MeToo," aldus de schrijfster. In de papieren versie van het artikel ontbrak dit citaat. 

Volgens het bericht in NRC doet de Volkskrant al enkele maanden onderzoek naar Peters. Tegenover de NRC hebben verschillende auteurs bevestigd dat de Volkskrant hen heeft gevraagd naar hun ervaringen met Arjan Peters.

Bron: NRC Handelsblad

J.K. Rowling komt met nieuw fantasieverhaal

J.K. Rowling brengt voor het eerst sinds jaren een nieuw kinderboek uit. En, zo schrijft Rowling op Twitter in hoofdletters, het is geen spin-off van Harry Potter. The Ickabog lag al jaren in de kast omdat ze na Harry Potter and the Deathly Hollows even niets wilde uitbrengen. Ze besteedde haar tijd aan het schrijven van boeken voor volwassenen zoals The Casual Vacancy en The Cuckoo’s Calling

Een paar weken geleden besloot Rowling om het boek uit te brengen voor kinderen die nu thuiszitten in coronatijd. “Tussen 26 mei en 10 juni zal ik iedere dag een hoofdstuk (of twee of drie) plaatsen,” meld de auteur op Twitter. In november zal The Ickabog uitgebracht worden in printversie. 

Bron: NU.nl

 

Uitgeven