Afbeelding

Literair nieuws: start van de Spannende Boekenweken

Foto: Pixabay

Literair nieuws: Spannende Boekenweken van start, nieuwe podcast Boekmakers

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Bestsellerauteur M.J. Arlidge schreef het geschenk voor de Spannende Boekenweken

De Britse bestsellerschrijver M.J. Arlidge, die deze week met twee nieuwe titels uitbrengt, schreef speciaal voor de Spannende Boeken weken het geschenk. In gesprek met NU.nl vertelt de auteur meer over het schrijven van het boek.

Het moest een verhaal zijn over een nieuwe hoofdpersoon. Arlidge schreef al negen boeken over Helen Grace, waarover het nieuwste boek net is verschenen, maar in Wat jij niet ziet speelt Emma Forbes de hoofdrol. Ze is een blinde twintiger die verliefd wordt op een mysterieuze man en de dreiging voelt van een reeks gruwelijke inbraken in haar omgeving. “Het leek me interessant omdat een blind persoon veel kwetsbaarder is dan iemand die wel kan zien. Emma kan de eventuele dader niet herkennen en kan makkelijk slachtoffer worden. Aan de andere kant wilde ik belichten hoe je de wereld ervaart en hoe het is om verliefd te worden op iemand die je niet kunt zien,” vertelt Arlidge aan NU.nl.

Nieuwsgierig geworden? Bij besteding van 15 euro aan Nederlandse thrillers en romans krijg je Wat jij niet ziet cadeau tot en met 21 juni!

Bron: NU.nl

Verhalen over Volkskrantrecensent Arjan Peters doen de ronde

Vorige week werd bekend dat de bekende Volkskrantrecensent Arjan Peters op non-actief is gezet vanwege grensoverschrijdend gedrag. Hij zou persoonlijk contact zoeken met vrouwelijke auteurs voordat hij hun boek recenseerde. Marjolijn van Heemstra bevestigt aan Trouw dat ze met de Volkskrant over hem heeft gesproken. “Persoonlijk heb ik niet veel last gehad van Peters. Ik merkte wel dat dingen niet gingen zoals het hoort. Soms liet hij weten ‘ik ga je recenseren’ of ‘er komt een nominatie aan’. Hij deelde dingen die je niet zou moeten delen. Dat is een kwestie van integriteit.”

Ze vindt dat de Volkskrant snel openheid van zaken moet geven, ook omdat op sociale media veel wilde verhalen rondgaan. Het gaat bijvoorbeeld over een viersterrenrecensie in ruil voor een viersterrendiner, en zelfs over seks in het Okura-hotel als tegenprestatie voor een bespreking. “Je ziet hoe snel zoiets in de beeldvorming uit de hand loopt. De stilte van de Volkskrant is ontzettend beschadigend, terwijl de feiten niet overeenkomen met de spookverhalen die nu rondgaan.” 

Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok benadrukt dat hij in dit stadium aan de stilte gebonden is. “Die wilde verhalen komen bij andere media vandaan,” zo zegt hij tegen Trouw. 

Bron: Trouw


Grote uitgevers VS klagen Internet Archive aan om corona-e-books

Hachette Book Group, HarperCollins, John Wiley & Sons en Penguin Random House hebben een aanklacht ingediend bij de rechtbank in New York vanwege inbreuk op het auteursrecht. Zij claimen dat het Internet Archive ten onrechte e-books aan een onbeperkt aantal lezers tegelijkertijd heeft uitgeleend. Vanwege de lockdown-maatregelen gaf het bedrijf massaal toegang tot de boeken, omdat mensen niet meer naar de bibliotheek konden. De uitgevers vinden dat een derde partij niet zomaar mag beslissen over de toegang tot hun boeken en willen voorkomen dat het schenden van auteursrecht als gewoon wordt gezien. 

Bron: Inct.nl 


Podcast Boekmakers vertelt over de mensen achter de schermen

Podcasts over het schrijversvak kennen we al, maar wat gebeurt er achter de schermen van zo’n boek? Wie zorgen er verder voor dat zo’n boek in de boekwinkels komt te liggen. De boekmakers! In de gelijknamige podcast gaat Channa van Dijk met deze mensen in gesprek en laat ze zien wie allemaal bijdragen aan het hele proces. Denk aan promotiemedewerkers, uitgevers en boekhandelaren. 

Bron: Podcast Boekmakers
 


Uitgeven