Afbeelding

Literair nieuws week 15: eerst Nederlands werk op shortlist Booker Prize

Pexels.com

Literair nieuws: eerste Nederlander op shortlist Booker Prize

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Marieke Lucas Rijneveld staat op shortlist Booker Prize

Voor het eerst heeft een Nederlands werk de shortlist van de International Booker Prize bereikt. Het gaat om schrijver en dichter Marieke Lucas Rijnevelds eerste roman De avond is ongemak, vertaald door Michelle Hutchison als The Discomfort of Evening.

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een vertaalde roman die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland is verschenen. De winnende auteur en vertaler ontvangen samen een bedrag van 50.000 pond (57.000 euro).

Bron: NU.nl

Gratis e-books lezen op ThuisBieb app

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de Online Bibliotheek een nieuwe ThuisBieb app ontwikkeld, waarop ruim honderd e-books gratis te lezen zijn. Het gaat om volwassen boeken en kinderboeken van bekende auteurs zoals Paul van Loon en Griet op de Beeck. Zowel bibliotheekleden als niet-leden mogen hiervan profiteren.

Bron: ereaders.nl

Harry Potter brengt magie in coronatijd

Ook Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling biedt gratis leesvoer aan. Met haar project Harry Potter at Home hoopt zij haar lezers ontsnapping te bieden aan de rare coronatijden. Het eerste deel in de Harry Potter-serie maakt ze gratis beschikbaar, digitaal en als luisterboek. Verder kun je op de Harry Potter at Home Hub onder andere puzzels, quizzen en knutselvideo’s vinden.

Bron: NU.nl

Videodagboek Anne Frank op YouTube

Het is het dagboek van Anne Frank, maar met een moderne twist: de Anne Frank Stichting heeft een vijftiendelige YouTube-serie gemaakt waarin Anne vlogt over haar leven als Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog. Volgens de directeur van de stichting maakt de vlogvorm Anne’s verdriet en angst tastbaar. Ook maakt deze vorm, samen met persoonlijke details zoals het afscheid nemen van hun huisdier, het verhaal herkenbaar voor jongeren. In tegenstelling tot eerdere verfilmingen van het dagboek van Anne Frank is er expres gekozen voor een jongere actrice: Luna Cruz Perez is dertien, even jong als Anne Frank zelf was.

Is jouw nieuwsgierigheid geprikkeld? De videodagboeken kun je hier vinden.

Bron: NU.nl

Uitgeven