Afbeelding

Literair nieuws

Foto: Pixabay

Literair nieuws: Grote stijging in leesgedrag en Prometheus geeft voorspellende Koontz-thriller uit

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Grote stijging in leesgedrag van e-books en luisterboeken

Rakuten Kobo, de ebook-verkoper, ziet een enorme toename in leesactiviteit over de hele wereld door de gevolgen van het coronavirus. Nu boekwinkels en bibliotheken hun deuren sluiten, hebben lezers zich razendsnel tot e-books en luisterboeken gewend.  In Nederland is een stijging van 128% te zien in het aantal lees-sessies op de Kobo e-reader (dus het aantal keren dat mensen het apparaat gebruiken). 
In het kader van de campagne ‘Ik lees thuis’ biedt Kobo 120 laaggeprijsde Nederlandstalige titels aan. Deze ‘Ik lees thuis’-titels zijn hier te vinden. 

Bron: Rakuten Kobo

Prometheus geeft voorspellende Koontz-thriller uit

Complotdenkers smulden ervan: schrijver Dean Koontz bracht in 1981 het boek Eyes of Darkness uit (in het Nederlands Ogen der duisternis). Hij schreef over een dodelijk virus, gemaakt in een biomedisch lab nabij, jawel, Wuhan in China. Het virus kon alleen overleven in mensen en verspreidde zich razendsnel over de wereld. Dit virus heette ‘Wuhan-400’. Uitgeverij Prometheus brengt volgende week de Nederlandse vertaling opnieuw op de markt. 

Bron: Boekblad.nl/Panorama
 

Schrijfster Vrouwkje Tuinman wint Grote Poëzieprijs

Vrouwkje Tuinman heeft de Grote Poëzieprijs gewonnen met de dichtenbundel Lijfrente. Dat werd bekendgemaakt in het radioprogramma Opium op NPO Radio 4. 

Lijfrente werd unaniem gekozen als beste bundel van het afgelopen jaar. In de bundel schrijft Tuinman over liefde en dood. De jury noemt deze gedichten “openhartig, nuchter en troost”. Tuinman ontvangt 25.000 euro voor het winnen van de prijs.

Bron: NU.nl 

DWDD-effect ten einde voor de boekenwereld

Afgelopen vrijdag presenteerde Mathijs van Nieuwkerk de laatste aflevering van zijn talkshow De Wereld Draait Door. In het programma besteedde Van Nieuwkerk regelmatig aandacht voor literatuur tijdens het maandelijkse boekenpanel. Door het ‘DWDD-effect’ eindigde veel van de gekozen boeken op de Bestseller-60 lijst. De presentator ontving vorige week het gouden ‘Vriend van het Boek-speldje’ van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNV) vanwege zijn “tomeloze inzet om boeken onder de aandacht te brengen”.

Bron NU.nl
 

Uitgeven