Afbeelding

Literair nieuws De Wereld Draait door stopt en Özcan Akyol presenteert Boekenweekprogramma

Foto: Pexels

Literair nieuws: DWDD verdwijnt en Akyol presenteert Boekenweekprogramma

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Auteur Mensje van Keulen stoort zich aan dikke boeken


Mensje van Keulen stoort zich aan dikke boeken, zo zegt ze in een interview in het AD. De 73-jarige auteur vindt dat veel schrijvers zichzelf in hun boeken herhalen. "Tegenwoordig zie ik zoveel ongelooflijk dikke boeken. Dat komt omdat de schrijver iets uitlegt en vervolgens in andere bewoordingen na de komma nog een paar keer hetzelfde vertelt. Daar stoor ik me aan. Lezers zijn niet achterlijk!"

Volgens de auteur hebben steeds meer mensen een korte aandacht boog. “Ik geloof dat mijn dikste boek 240 pagina’s telt.”

Van Keulens nieuwe boek, de verhalenbundel Ik moet u echt wat zeggen, is deze week verschenen. Ze debuteerde in 1972 met het boek Bleekers Zomer. Ze is na het schrijven van tientallen boeken en het onvangen van meerdere prijzen, nog steeds kritisch op haar eigen werk. “Het mag niet ordinair zijn of vol clichés, ik wil akelige en lelijke woorden vermijden.”

Bron: Algemeen Dagblad/NU.nl

Schrijver Jeroen Brouwers (79) verwacht dat nieuwe roman laatste werk is


Schrijver Jeroen Brouwers sleepte veel prijzen in de wacht en schreef tientallen essays, romans en verhalen. Toch verwacht de 79-jarige Brouwers dat zijn nieuwe roman Cliënt E. Busken zijn laatste werk is, zegt hij in een interview in de Volkskrant. "Ik wil niet zeggen dat ik niets meer te vertellen heb. En ik heb ook niet de plechtige gedachte: hè hè, het is voltooid. Maar ik denk aan mijn leeftijd en gezondheid. Dadelijk komt Hein met de zeis, en dan is het uit. Dáár zit ik aan te denken."

Brouwers debuteerde in 1961 met de biografie Lyrische straatmus, over de Franse chansonnière Edith Piaff. Brouwers hoopt dat mensen zich hem herinneren na zijn overlijden, maar hij heeft daar niet veel vertrouwen in. “Denk maar aan Mulisch, Reve en Hermans. Waar zijn ze? Het gaat zo verrekte snél. Dat zie ik voor mijzelf ook gebeuren, over een paar jaar: 'Brouwers? Er is toch niemand meer die dat leest!'"

Bron: Volkskrant/NU.nl

De Wereld Draait Door verdwijnt, klap voor Nederlandse boekenmarkt

Matthijs van Nieuwkerk stopt vanaf volgend seizoen met De Wereld Draait Door en de talkshow zal niet terugkeren op de Nederlandse televisie. Het programma besteedt veel aandacht aan literatuur. Sinds 2012 krijgen Nederlandse boekhandelaren een rol in de talkshow met het item ‘Boek van de Maand’. Elke maand kiezen vier boekhandelaren uit het land welke titels de kijker gelezen moet hebben. Het boekenpanel zorgt regelmatig voor enorme bestsellers, zoals de laatste aflevering van het Boek van de Maand. Toen eindigde alle besproken boeken in de Bestseller 60. Regelmatig lagen er boeken in de boekhandels met een grote rode sticker op de omslag: ‘Gezien in DWDD!’. 
Vanaf volgend seizoen, zal De Wereld Draait Door én dus het Boek van de Maand verleden tijd zijn. 


Bron: Tzum.infoÖzcan Akyol presenteert Boekenweekprogramma 'Dwarse Denkers'


Özcan Akyol zal tijdens de Boekenweek in maart te zien zijn als presentator van het televisieprogramma Dwarse Denkers, dat maakte de NTR bekend. In Dwarse Denkers interviewt Akyol bekende schrijvers over zijn of haar favorieten literaire rebellen, passend bij het thema van de Boekenweek ‘Rebellen en Dwarsdenkers’. Akyol gaat op bezoek bij Maarten ’t Hart, Herman Brusselmans, Roxane van Iperen, Leon de Winter en Youp van ’t Hek. 

Ook is Akyol dit jaar verantwoordelijk voor het Boekenweekessay, getiteld Generaal zonder leger. De Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart. Het programma Dwarse Denkers zal maandag 9 maart beginnen. 

Bron: NU.nl

Uitgeven