Afbeelding

Krant en koffie literair nieuws

Foto: Pixabay

Overzicht literair nieuws: Herman Koch in Bestseller 60 en aftrap Poëzieweek

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Herman Koch in top-10 met Finse dagen


Het boek Finse dagen van Herman Koch stond op de 13e plek in de Bestseller 60, maar sinds zijn veelbesproken optreden bij het programma Jinek is hij omhooggeschoten naar plek 4. Koch maakte een scherpe grap over politicus Thierry Baudet, waar op Twitter verdeeld over gereageerd werd. Andere opvallende boeken in de top-60: Bazette gebieden van Arnon Grunberg steeg naar plek 13 na ook een optreden bij Jinek, Zwarte schuur van Oek de Jong staat op de 27e plaats en Grand Hotel Europa zakt naar plek 30. 
Schrijflessen over de liefde volgen van Oek de Jong? Lees het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je vóór maandag 3 februari 16:00 u. aan als abonnee. 

Bron: Tzum.nl 

Ander einde Game of Thrones


Het einde van de boekenreeks van Het lied van ijs en vuur van George R.R. Martin zal anders zijn dan het einde van de televisieserie. De laatste zes seizoenen van Game of Thrones werden gebaseerd op Martins boeken, maar voor de laatste seizoenen bedachten de makers zelf de verhaallijn. Deze viel bij kijkers niet in de smaak en er werd een petitie gestart om het laatste seizoen opnieuw op te nemen. Dit gebeurde echter niet. Volgens Martin kennen mensen nu ‘een einde, maar niet het einde,’ zo vertelde de schrijver aan Welt
Martin is de laatste boeken aan het schrijven, maar wanneer Winds of Winter en A Dream of Spring verschijnen, is nog niet bekend. 


Bron: RTL Nieuws 

Tonke Dragt veel kritiek op verfilming De brief voor de koning


Tonke Dragt had in eerste instantie veel kritiek op het script van de Netflix-serie The Letter for the King, die gebaseerd is op haar boek De brief voor de koning. De 89-jarige auteur vond dat Netflix te veel afweek van de verhaallijn van haar succesvolle jeugdboek. Dragt was wel betrokken bij de verfilming en wist het boek uiteindelijk los te laten. Dat vertelde ze in een gesprek bij De Grote Vriendelijke Podcast. Dragt ziet de serie nu niet meer als verfilming, maar als een verhaal gebaseerd op haar boek. Ondertussen is ze tevreden over de verfilming.
Dragt is ook nog bezig met het schrijven van een vervolg op haar laatst gepubliceerde roman Aan de andere kant van de deur


Bron: Nu.nl

Poëzieweek wordt afgetrapt in Amstelveen

De Poëzieweek wordt aanstaande donderdag afgetrapt in het Venstra café in Amstelveen. Het thema van de Poëzieweek is ‘De toekomst is nu’ en duurt tot en met 5 februari. Met dit thema worden een groep jonge dichters in de spotlight gezet. Radna Fabias, die in 2018 debuteerde met haar bundel Habitus en Akwasi, bekend, ook bekend als schrijver en auteur, zijn twee van die dichters. Samen met acht anderen schreven ze het poëziegeschenk van 2020.
Bij de aftrap in Amstelveen worden poëzieliefhebbers uitgedaagd om een gedicht te schrijven en voor te dragen. 


Bron: RTVA