Afbeelding

Literair nieuws

Foto: Pixabay

Overzicht literair nieuws: Zoon Tolkien overleden, Martine Bijl wint NS Publieksprijs

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Zoon van J.R.R. Tolkien overleden

Christopher Tolkien, de zoon van In de Ban van de Ring-schrijver J.R.R. Tolkien, is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de internationale fanclub Tolkien Society. Hij overleed in Frankrijk, waar hij al sinds 1975 woonde.

Christopher Tolkien redigeerde materiaal van zijn vader dat destijds nooit uitgebracht was. Daardoor werden meer boeken in de magische wereld uitgebracht zoals De Silmarillion en De Geschiedenis van Midden-Aarde.

Bron: NOS

Lucinda Riley’s De zeven zussen is bestverkochte boek

De zeven zussen van de Ierse schrijfster Lucinda Riley was afgelopen jaar het bestverkochte boek van Nederland. Het eerste deel in de serie over de zussen vloog 233.000 keer over de toonbank. Riley zet meteen een record: dit is het tweede jaar op rij dat boek het beste verkocht wordt. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Om het even te vergelijken: het tweede bestverkochte boek was Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer met 145.000 exemplaren.

De andere boeken in De zeven zussen-serie zijn ook terug te vinden in de top-10 bestverkochte boeken. Lucinda Riley zelf maakte een trip naar Nederland om haar prijs voor bestverkochte boek op te halen en bedankte op sociale media de mensen die haar boeken hebben gekocht. 

Bron: Schrijven Online

Özcan Akyol kiest voor andere titel

Schrijver Özcan Akyol brengt zijn tweede roman opnieuw uit onder een andere titel. Turis – zoals het boek oorspronkelijk heette – verschijnt vanaf maart onder de nieuwe titel Toerist. Dat staat te lezen in de voorjaarsprospectus van uitgeverij Prometheus.

De titelverandering heeft niet te maken met de tegenvallende verkoopcijfers. Het boek begint bijna aan haar achtste druk. De wijziging heeft te maken met de uitspreekbaarheid van de titel. Toerist is simpelweg een vertaling van Turis en naast de titel zal er aan de inhoud van het boek niets veranderen.

Bron: HP de Tijd

Martine Bijl wint NS Publieksprijs 2019

Rinkeldekink van Martine Bijl heeft de NS Publieksprijs 2019 gewonnen. Dat is bekendgemaakt bij De Wereld Draait Door, waar haar man de prijs in ontvangst nam. Bijl was schrijfster, actrice en presentatrice en overleed in mei vorig jaar. In Rinkeldekinkel schreef ze over de gevolgen van de hersenbloeding die haar vier jaar geleden trof.

De winnaar van vorig jaar was Zolang er leven is van Hendrik Groen.

Bron: NOS