Afbeelding

Literair nieuwsoverzicht: Mary Higgins Clark overleden

Beeld: Pexels.com

Literair nieuws: 'Queen of Suspense' overleden; gratis boek Bregman

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


‘Queen of Suspense’ Mary Higgins Clark overleden

Mary Higgins Clark, bestsellerauteur van voornamelijk misdaadverhalen, is op 92-jarige leeftijd overleden. Haar uitgever meldt dat zij omringd door familie en vrienden vredig is gestorven in haar huis in Naples, Florida.

Higgins Clark schreef meer dan veertig boeken, aanvankelijk tussen 5 en 7 uur in de ochtend, voordat ze haar kinderen wakker maakte voor school. Vervolgens brak ze door met haar eerste misdaadthriller Where are the Children? Ze is veelvuldig met prijzen bekroond en kreeg de bijnaam ‘Queen of Suspense’.

Bronnen: NU.nl, Simon & Schuster, NPR

5 boeken genomineerd voor Boekhandelsprijs 2020

De nominaties voor de Nederlandse Boekhandelsprijs zijn bekend. De genomineerde boeken zijn Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou, Lichter dan ik van Dido Michielsen, Liefde, als dat het is van Marijke Schermer, De kaalvreter van Machteld Siegmann en Vallen is als vliegen van Manon Uphoff.

Nederlandse boekverkopers kiezen de genomineerde boeken en reiken ieder jaar de prijs uit aan een literair werk dat volgens hen meer aandacht verdient. De winnaar ontvangt een landelijke advertentiecampagne en een luxe boekhandels-editie van het boek. De prijs is een belangrijke stap richting een vertaling. Op 20 februari wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Boekhandel Scheltema, Amsterdam.

Bron: TZUM.info

Gratis boek Rutger Bregman over klimaatverandering

Schrijver en historicus Rutger Bregmans nieuwste boek Het water komt – Een brief aan alle Nederlanders is tot en met 30 april gratis beschikbaar. Bregman wil hiermee benadrukken dat klimaatverandering gevolgen zal hebben voor ons allemaal.

In dit boek van dertig pagina’s legt Bregman uit hoe het stijgen van de zeespiegel in elkaar zit en waarschuwt dat delen van Nederland zullen overstromen als wij hier niets aan doen. Ook bespreekt hij maatregelen om dit te voorkomen.

Bron: NU.nl

Longlist Libris Literatuur Prijs 2020 is bekend

De vakjury van de Libris Literatuur Prijs heeft de longlist met achttien genomineerde boeken bekendgemaakt. Genomineerd zijn onder andere Welkom in het Rijk der zieken van Hanna Bervoets, Zwarte schuur van Oek de Jong en Otmars zonen van Peter Buwalda. Uit de achttien kandidaten zal de jury op 2 maart een shortlist van zes titels selecteren. Deze prijs, gebaseerd op de Britse Booker Prize, wordt uitgereikt aan de beste Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen jaar. De winnaar ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning. Alle shortlistkandidaten krijgen bovendien 2500 euro. Op 11 mei wordt in het Amstel Hotel de winnaar bekendgemaakt. Dit is live te volgen op Nieuwsuur op NPO2.

Bron: TZUM.info

Uitgeven