Start » Nieuws » Lezers bepalen wie het heeft gedaan in Social Killer

Lezers bepalen wie het heeft gedaan in Social Killer

11 September 2017

Lezers bepalen wie het heeft gedaan in Social KillerWat gebeurt er als je lezers invloed laat uitoefenen op het verloop van een boek? Het gebeurt bij de thriller Social Killer, een initiatief van Wouter Hollander. Drie verschillende schrijvers schrijven steeds een eigen versie van het volgende hoofdstuk, waarna lezers mogen bepalen welke versie uiteindelijk voor het boek gebruikt wordt.

Het eerste hoofdstuk

De drie versies van het eerste hoofdstuk zijn voor iedereen te lezen op de website van Social Killer, waar je ook je stem kunt uitbrengen. Het zijn drie totaal verschillende hoofdstukken, met verschillende personages - een rechercheur met een problematisch verleden, een tiener in de tram, een blogger op het punt een grote stap te zetten - en één overeenkomst: een moord die een sterke connectie heeft met social media.

Welke versie de basis zal vormen voor het boek, bepalen de lezers. Stemmen kan tot en met 15 september, daarna wordt bekend welke versie heeft gewonnen en schrijven de schrijvers in een week elk een versie van hoofdstuk twee. Zo zal het doorgaan, met een hoofdstuk per maand, tot het boek af is; het doel is juli 2018, in de Week van het Spannende Boek.

Anonieme schrijvers

Wie deze schrijvers zijn? Dat wordt nog geheim gehouden: de auteurs willen dat lezers stemmen op het verhaal en niet op de persoon erachter. Wel is bekend dat het thrillergenre voor alle drie de auteurs nieuw terrein is. Een van hen is speechschrijver voor een minister, een ander schrijft teksten voor tentoonstellingen in musea, en nummer drie is eindredacteur bij een tijdschrift. Ze ontmoetten elkaar bij een cursus improvisatietheater, waarbij acteurs moeten improviseren op zaken die het publiek aanreikt, en vroegen zich af of ze een vergelijkbaar concept konden toepassen op het schrijven van een boek.

Theatervoorstelling

Om het moment te vieren waarop het eerste hoofdstuk wordt gekozen, is er op vrijdag 15 september een theatervoorstelling in theater In de Steeg in Den Haag. Improvisatie-acteurs zullen ter plekke locaties, rollen en situaties voorgeschoteld krijgen, geïnspireerd op Social Killer of op boeken in het algemeen, en natuurlijk mag het publiek ook input geven.

Platform voor schrijvers

Tot nu toe staat Social Killer op zichzelf, maar dat hoeft niet zo te blijven. Voor het stemmen op de hoofdstukken hebben de makers een nieuw platform ontwikkeld, en ze staan open voor vragen van schrijvers die hier ook iets mee willen doen.

Overigens is het niet de eerste keer dat er een thriller wordt geschreven met inbreng van het publiek: vorig jaar schreven leden van Schrijven Online de 'crowdnovelle' Screenshot.

Social Killer de voorstelling

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Presentatie Screenshot
- 10 fouten die een thrillerschrijver nooit mag maken
- Drie Social Media eieren
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Literair tijdschrift Alice, onderdeel van Schrijven Magazine

Stuur je allerbeste verhaal of gedicht in naar ons eigen literaire tijdschrift.

Meer informatie

Profiteer van heel veel extra's!

Vanaf € 12,50 per jaar
Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!
Schrijven Magazine

Heel veel schrijftips natuurlijk! Maar wat nog meer?

Lees het hier!