Start » Nieuws » Presentatie Screenshot

Presentatie Screenshot

13 Juni 2016

De crowdnovelle Screenshot is op zaterdag 11 juni gepresenteerd in Ede. Het op Schrijven Online geschreven boek is de eerste door de crowd geschreven novelle in het Nederlandse taalgebied. Screenshot is verschenen bij Uitgeverij Eigenzinnig.

In de Edense schouwburg overheerste bij de schrijvers vooral opluchting. ‘Het is een lang en soms moeizaam traject geweest en ik ben vooral blij dat het zo mooi is afgerond met het verschijnen van een echt boek,’ zei Isabel van Egdom, een van de auteurs.

‘Publicatie is lang onzeker geweest,’ vertelde projectredacteur Johan van den Ende. ‘Uitgevers vonden het wel een interessant project, maar ze wilden nog meer wijzigingen. Dat was voor ons als schrijversgroep geen optie.’

Het eerste hoofdstuk van Screenshot is geschreven door auteur Judith Visser en leden van Schrijven Online konden een tweede hoofdstuk schrijven op basis van dat eerste hoofdstuk. Visser en pojectredacteur Johan van den Ende kozen uit de inzendingen de beste, welke online gezet werd als tweede hoofdstuk. Op basis daarvan konden deelnemers dan weer een derde hoofdstuk schrijven, enzovoorts, tot er 12 hoofdstukken geschreven waren.

Aan het eind van de wedstrijd was Screenshot nog niet klaar voor publicatie en waren er tal van inconsistenties. Jolanda Roth was een van de schrijvers van een hoofdstuk. Aan haar werd gevraagd om de novelle te redigeren: ‘Ik maakte het verhaal visueel op een strook behangpapier. Eén scene per post-it, elke verhaallijn zijn eigen kleur. Zo kreeg ik overzicht.’

De verschillende kleuren en vele post-its lieten aan Roth zien dat de groep tijdens het schrijfproces geen eenduidig beeld had van belangrijke aspecten, zoals het einde: ‘Op het moment dat ik naar het behangpapier vol gekleurde post-its staarde, drongen de gevolgen hiervan goed tot mij door,’ aldus Roth. 

En dus moest er geschrapt worden en herschreven, een proces wat uiteindelijk acht maanden in beslag heeft genomen. Een moeilijke taak, want enerzijds moest er een eenheid gemaakt worden van de twaalf bestaande hoofdstukken, maar anderzijds moest ook de eigen inbreng van de afzonderlijke schrijvers herkenbaar blijven. Het resultaat? ‘Screenshot is een unieke crowdnovelle, een spannende thriller, een beetje absurd en vol verrassende wendingen. Het schrijfplezier spat ervan af,’ aldus Roth.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Screenshot: het schrijfproces van een crowd novelle
- Publicatie crowd novelle Screenshot
- De crowd novelle Screenshot ontwikkelt zich steeds verder
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Alice, het literaire tijdschrift van Schrijven Magazine

Voortaan in iedere editie van Schrijven Magazine!

Lees meer
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Neem een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine. Profiteer van onze superaanbieding!

Korting én cadeaus!
Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!