Start » Nieuws » Leven etc. - autobiografische schrijfopdracht #6

Leven etc. - autobiografische schrijfopdracht #6

10 November 2017

Leven etc. - autobiografische schrijfopdracht #6Wil jij graag schrijven over leven, liefde of familie? Dat kan bij het Leven etc.: een nieuwe schrijfrubriek waar autobiografische thema's aan bod komen. De formule is hetzelfde als bij de ‘gewone’ wekelijkse schrijfopdracht. 

Autobiografische schrijfopdracht #6 – Vroegste herinnering

Door schrijfcoach Jackman

Autobiografisch schrijven is gebaseerd op onze waarneming van onze werkelijkheid. Vaak zullen verschillende mensen 'dezelfde gebeurtenis' anders beleefd hebben. Er zijn overeenkomsten maar ook verschillen. Men kan het zelfs oneens zijn over de werkelijke toedracht van gebeurtenissen. Ons geheugen is nou eenmaal verre van perfect en we vullen zelf een en ander in. Daarom wordt autobiografisch schrijven eigenlijk altijd fictie. Je componeert een waargebeurde herinnering, opnieuw. En wat wordt het? Het wordt een nieuwe werkelijkheid, gebaseerd op een waargebeurde ervaring. Als schrijver kun je veel met zo'n gegeven doen. Deze schrijfoefening bestaat uit twee onderdelen. Dit is deel 1.

1) Wat was je vroegste herinnering. Ieder mens heeft een herinnering die je als 'de vroegste herinnering uit je leven' zou kunnen omschrijven. Voor de een is dat de eerste schooldag, voor de ander de eerste keer dat er iets ergs gebeurde in zijn of haar leven. Graaf in je geheugen en vind je allervroegste herinnering terug. Schrijf deze herinnering op in de 3e persoon. Dus niet vanuit de ik-persoon maar vanuit hij of zij. Probeer zoveel mogelijk details voor de geest te halen die een aanvulling kunnen zijn op de herinnering. Dus waarschijnlijk niet de kleur van een muur is belangrijk voor je lezer, maar wel de geur van een gebouw.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
 • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
 • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Jackman publiceerde onder andere Nederlands proza in Vrij Nederland, Passionate, Bunker Hill, Vrijstaat Austerlitz. In 1999 verscheen een debuutroman, in 2000 een bundel met korte verhalen bij uitgevereij Thomas Rap/De Bezige Bij. Engelstalige publicaties in buitenland: Cadenza (UK) kort verhaal, Night Train (VS) kort verhaal, Snow Money (VS) kort verhaal, verschillende korte, verhalen in o.a. Sleeping Fish, Smokelong Quarterly en Frigg Mag. Twee korte engelstalige verhalen werden genomineerd voor de Amerikaanse Pushcart Prize.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Wekelijkse schrijfopdracht #168
- Schrijfwedstrijd Het kerstdiner
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

 • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
 • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
 • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
 • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
 • Hoe schep je sfeer in verhalen?
 • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
 • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
 • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
 • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!