Start » Nieuws » Jelte Nieuwenhuis wil af van de gebaande paden

Jelte Nieuwenhuis wil af van de gebaande paden

22 September 2017

Jelte Nieuwenhuis wil af van de gebaande padenJelte Nieuwenhuis, acquirerend redacteur bij Atlas Contact, legde op de Schrijven Magazine Schrijfdag uit wat hij mist in de 99 van de 100 manuscripten die niet worden uitgegeven en moedigde de schrijvers in de zaal aan om af te wijken van de gebaande paden.

Reis door de tijd

Nieuwenhuis deed dit aan de hand van de geschiedenis van de vertelkunst, beginnend bij de Griekse mythologie. Hij liet zien dat de roman een relatief recent fenomeen is, populair geworden in de negentiende eeuw. Toch denken de meeste mensen bij lezen of schrijven in eerste instantie aan romans en de conventies die bij die vorm horen, terwijl een andere vorm misschien wel meer geschikt zou zijn voor hun verhaal. Het verhaal kan daardoor gekunsteld worden en komt niet tot leven. Beter is het volgens Nieuwenhuis om te beginnen met een ‘onderzoeksvraag’ en alle keuzes die je maakt over de vorm daaruit voort te laten komen.

Wil je het hele verhaal van Jelte Nieuwenhuislezen? Dat kan hier.

Over de slushpile

In de tweede helft van de workshop was er gelegenheid om vragen te stellen. Een onderwerp dat erg leefde onder het publiek was de ‘slushpile’, de stapel manuscripten die een uitgeverij ongevraagd krijgt toegestuurd. In tegenstelling tot wat Josje Kraamer, redacteur bij Querido, eerder op de dag vertelde, benadrukte Nieuwenhuis dat het zeker zin heeft om je manuscript op te sturen. Als voorbeeld noemde hij Dimitri Verhulst, die via de slushpile bij de uitgeverij terecht is gekomen.

Wel had hij een aantal tips om je kans te vergroten: oefen je schrijfvaardigheid met korte verhalen, en laat bij het opsturen van je manuscript in je begeleidende brief zien wat jou bijzonder maakt.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 5 gouden schrijftips van Arthur Japin
- Lidewijde Paris over hoe een schrijver kan leren van lezen
- Brenda van Es geeft een stappenplan voor je levensverhaal
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
Volkskrant looft Schrijven Magazine

In een stuk getiteld: 'Schrijven Magazine, omdat iedereen schrijver wil worden'.

Lees meer
Storytelling in 12 stappen

Essentieel voor (tekst)schrijvers!

Meer over dit boek

Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!

Meer informatie