Januari Schrijfmaand 2014 - opdracht #14

De laatste opdracht van de Januari Schrijfmaand.Januari is alweer bijna voorbij, dus zijn we aangekomen bij de laatste schrijfopdracht van de Schrijfmaand. Om op gepaste wijze af te sluiten, stellen we onszelf in deze opdracht de magische vraag. Schrijf mee!

Januari Schrijfmaand met Yoeke Nagel en Henny Fortuin

De schrijfmaand is in het leven geroepen om elkaar te motiveren in het Nieuwjaarsvoornemen van iedere schrijver: meer schrijven. Iedereen kan de dertien praktische en inspirerende schrijfopdrachten van deze maand maken en online zetten op het forum van Schrijven Online voor feedback.

De schrijfopdrachten zijn opgesteld door schrijfcoaches Yoeke Nagel en Henny Fortuin. Yoeke plaatst iedere woensdag en vrijdag een opdracht, Henny iedere maandag. Beide coaches geven feedback op de verhalen die geschreven zijn op basis van hun eigen opdrachten.

Opdracht #14 - De magische vraag

Door schrijfcoach Henny Fortuin - hoeschrijfjeeenboek.nl
Dit is een cadeautje om deze maand op gepaste wijze af te sluiten. Want stel dat je nu een heleboel ideeën opgedaan hebt en je vindt ze stuk voor stuk waardeloos. Of in ieder geval niet de moeite waard om aan verder te werken. Wat dan?

In dat geval is er: DE MAGISCHE VRAAG.

  • Kies een verhaalopzet dat veel te veel voor de hand ligt.
  • Kijk waar het mis gaat in je opzet. Wat ligt veel te veel voor de hand?
    Bijvoorbeeld: mijn hoofdpersoon is een vrouw. Ze lijkt gelukkig getrouwd, maar leidt een geheim tweede leven. En ik vind dat veel te makkelijk.
  • Dan komt nu mijn magische vraag: Stel dat het niet waar is. Stel dat ze doet alsof. Wat dan?

In mijn geval kan ik die vraag stellen over:

  • Ze lijkt gelukkig getrouwd
  • Ze leidt een tweede leven

Nu wordt het boeiend en komen er meer vragen op. Ik kies bijvoorbeeld mogelijkheid twee: ze leidt een geheim tweede leven. Stel dat dat niet waar is. Of stel dat ze doet alsof. Wat dan?

Voor de duidelijkheid, we hebben nu twee vragen: waarom doet ze alsof ze een tweede leven leidt is? En waarom leidt ze geen tweede leven? Vooral die eerste vraag vind ik in dit geval boeiend. Het is voor mij veel moeilijker daar een antwoord op te verzinnen en dan wordt het (voor mij in ieder geval) leuk. En ontstaat er een nieuw minder voor de hand liggend verhaal.

  • Dus pas nu de magische vraag toe op jouw verhaal en kijk wat er gebeurt.
  • Veel schrijfplezier! En plaats je bevindingen op het forum, in maximaal 250 woorden.

Online publiceren en feedback

Zodra je de opdracht gemaakt hebt, kun je het verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum van Schrijven Online. Daar kunnen Yoeke Nagel, Henny Fortuin en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link
  • Klik op 'Plaats nieuw forumonderwerp' en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Schrijfcoach Henny Fortuin

Op zoek naar meer gratis inspirerende opdrachten van Henny Fortuin? Schrijf je in op www.hoeschrijfjeeenboek.nl.
Je kunt je ook inschrijven voor het Boek-per-jaar-project, verschillende online cursussen en workshops op mooie locaties aan zee.

Bron

www.schrijvenonline.org/forum/themaforums/januari-schrijfmaand/120948

Techniek